Stadil-familie: Med os er det alt eller intet

Far og søn Stadil overvejer at børsnotere flere selskaber, hvor rederiet Thorco er det mest oplagte. Men det ville samtidig betyde, at makkerparret helt trækker sig fra ledelsen. For de har lært, at de ikke kan dele magten med andre.

Christian og Thor Stadil er meget tæt på ledelsen i de selskaber, de investerer i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

It's all or nothing for Christian og Thor Stadil, der i flere år har kørt et usædvanligt parløb som ledere af familiedynastiet Thornico.

Enten vil de have den fulde kontrol i de i alt cirka 120 driftsselskaber, de har investeret i. Eller også skal andre tage over. Det siger Christian Stadil i et interview med TV2 Finans, hvor han også fortæller, at en børsnotering af rederiet Thorco kan komme på tale.

»Jeg tror godt, at en børsnotering kan skabe mening. Men den ville så nok også medfølge, at vi faktisk trækker os helt ud,« siger han og fortsætter:

»Så det er lidt enten eller. Enten er vi på, helt uden eksterne. Eller også trækker vi os helt ud.«

Børsnoteringen ligger ikke lige rundt om hjørnet. Men kan blive aktuel, når rederiet har rettet op på et dårligt resultat for 2014, hvor det tabte cirka 100 millioner kroner på driften, og når markedsvilkårene generelt ser bedre ud.

Ifølge Christian Stadil er erkendelsen af, at han og Thor Stadil ikke er »verdensmestre« til at samarbejde med eksterne bestyrelsesmedlemmer, kommet efter flere års erfaring. Det skyldes, at far og søn hver især er meget tæt på de enkelte virksomheder, også når det kommer til selve driften.

»Vi er i de fleste selskaber en slags executive formænd. Og det gør, at det kan være svært for andre at komme ind, fordi vi holder meget tæt kontakt med selskabets ledelse,« siger han og forklarer videre, at det kan skabe en underlig stemning til bestyrelsesmøderne:

»Det vil sige, at så kommer der en ekstern person, der spørger ind til, hvad der er sket. Der kender vi så allerede svaret. Så det har vist sig at være svært at få det her til at kunne lade sig gøre.«

Far og søn er dog også kommet til den erkendelse, at de nogle gange ikke er de bedste til at drive et selskab. Det gælder eksempelvis i forhold til æggebakkeselskabet Hartmann, som Thornico ejer 70 procent af. Hartmann der er drevet af eksterne folk, kom for nylig med et stærkt resultat for den første del af 2015.

»Der har vi sgu fundet ud af: Hov, det går sgu meget godt selvom vi ikke er over virksomheden hele tiden,« siger Christian Stadil til TV2 Finans.

Familiedynastiet Thornico har i alt 15 år på bagen og tæller foruden Hartmann, rederiet Thorco Shipping også blandt andet tøjfirmaet Hummel og fødevarevirksomheden Lactosan.