Stadigt mere dansk landbrugsjord er økologisk

Mængden af økologisk landbrugsjord og antallet af økologiske bedrifter steg igen markant sidste år.

Mængden af land, der bliver brugt til økologisk landbrug, vokser markant. Scanpix/Annelene Petersen Fold sammen
Læs mere

København. Antallet af hektar i landbruget, der er økologisk, steg sidste år med 13 procent til 245.159 hektar. Det svarer til 2451,6 kvadratkilometer.

Det skriver Landbrug & Fødevarer efter en ny opgørelse, der er offentliggjort af Danmarks Statistik tirsdag morgen.

- Jeg er glad for, at mange landmænd fortsat gerne vil prøve kræfter med økologien, skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at vores landbrugserhverv kan producere de fødevarer, som forbrugerne i Danmark og på vores eksportmarkeder efterspørger.

Ifølge Landbrug & Fødevarer betyder væksten, at 9,3 procent af det danske landbrugsareal nu er økologisk.

Organisationen fortæller videre, at der ved udgangen af 2017 var 3635 økologiske landbrugsbedrifter i Danmark, en stigning på 296.

- Opgørelsen viser, at der er en markant udvikling i gang i erhvervet, hvor flere landmænd er kommet i gang med at udnytte det potentiale, vi har både herhjemme og internationalt med voksende salg af økologiske varer, skriver direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Størst har væksten været i Region Sjælland, hvor der sidste år kom 20 procent mere økologisk landbrugsjord.

- Der har blandt andet været en markant vækst i produktionen af gartneriafgrøder. Det viser, at økologien nu også er blevet mere interessant i områder, hvor der ikke er så mange husdyr, men primært planteavl, skriver Landbrug & Fødevarer.

Mens der ikke er kommet mere specifikke tal for det økologiske landbrug for 2016 viser Danmarks Statistiks database en klar udvikling inden for økologien de sidste ti år.

I de ti år frem til 2016 steg antallet af opdrættede økologiske svin fra 82.328 til 283.118. Og antallet af opdrættede økologiske høns steg fra 966.512 til 2.569.163.

- Den udvikling viser, at forbrugerne nu i stigende grad også efterspørger økologiske fødevarer; selv i de kategorier, hvor der er en betydelig merpris, skriver Karen Hækkerup.

/ritzau/