Stadig stort salg i Apples iPhone-telefoner

IT-giganten slår forventningerne og henter over 600 millioner kroner ind i overskud ... hver eneste dag. iPad-salget er gået 16 procent tilbage, fordi konkurrenterne leverer bedre og bedre varer.

Det er altafgørende for Apple, at brugerne fortsat gider at investere i at have den nyeste model af såvel telefon som tavle-PC, men det bliver stadig sværere, fordi de afgørende nyskabelser ved hver ny model er få, samtidig med at konkurrenterne teknologisk på stadig flere punkter overhaler Apple. Arkivfoto: John Moore, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går bedre end forventet for Apple - producenten af iPhone-telefoner, iPad-tavlecomputere og Mac-PCer - som i januar-marts tjente flere penge end forventet og samtidig gør klar til at købe for 90 milliarder dollars egne aktier tilbage for dermed at klappe investorerne på ryggen.Apple solgte for 45,6 milliarder dollars og fik 10,2 milliarder dollars i overskud - svarende til 113 millioner dollars eller 613 millioner danske kroner i rent overskud hver eneste dag. Det er noget mere end for et år siden, men det er en tilbagegang fra 57,5 milliarder dollars i omsætning i oktober-december 2013.

Kinesisk aftale sikrer salget

I 1. kvartal solgte Apple 43,7 millioner iPhone-telefoner, hvilket overgår forventningerne hos analytikerne. Det sker, efter at Apple fik en aftale i stand med Kinas største mobilselskab, China Mobile. Kina er verdens største mobilmarked.

Men iPad-salget faldt med 16 procent til 16 millioner styk på tre måneder. Det er tre procent færre end forventet. På tavle-PC-fronten presses Apple af stadig bedre og billigere konkurrerende produkter med Android som styresystem, samtidig med at især de mindre tavle-PCer - på syv til otte tommer - er blevet voldsomt populære. Apple kan derfor ikke længere siges at sætte standarden på tavle-PC-fronten.

Resultaterne køber alligevel topchef Tim Cook tid til at få de nye produkter færdige, som han tidligere har lovet. Samsung er størst

Salget af iPhone og iPad udgør omkring tre fjerdedele af Apples samlede omsætning.

Apple er verdens største teknologifirma målt på værdi, men det er sydkoreanske Samsung, der regerer på mobilmarkedet, hvor Apple er en distanceret nummer to. Og Apples mobilstyresystem, iOS, ligger kun på omkring 13 procent af alle nye mobiltelefoner, hvor Googles Android ligger på over 80 procent af dem alle.

Apple-aktien er faldet med mere end fem procent i år. Det har sat topchef siden Steve Jobs' død, Tim Cook, under øget pres. Hans lederstil er en ganske anden end forgængerens. Til gengæld får han ros for at betragte Apple som en forretning snarere end en ophøjet vidunderproducent. Investorerne er dog på udkik efter teknologiselskaber, der vokser hurtigt, og derfor er Apple ikke længere så meget i vælten. Investorernes øjne rettes i stedet mod bl.a. Facebook.

Rygter om nye produkter ruller

Apple har gennem mange kvartaler haft problemer med sit salg. For godt nok er der stykvis solgt flere telefoner, men en stadig større del af salget har været gammelt udstyr, altså ikke de nyeste telefoner og iPad-tavlecomputere, som Apple helst ville sælge, men ældre modeller, som også er billigere og dermed ikke giver så store indtægter i Apples i forvejen bugnende pengekasse.

Det er altafgørende for Apple, at brugerne fortsat gider at investere i at have den nyeste model af såvel telefon som tavle-PC, men det bliver stadig sværere, fordi de afgørende nyskabelser ved hver ny model er få, samtidig med at konkurrenterne teknologisk på stadig flere punkter overhaler Apple.

Som sædvanlig på denne årstid går der stadig flere rygter om næste udgave af Apples iPhone, iPhone 6, som dog ikke ventes lanceret før efter sommerferien, men som helt sikkert vil vokse i størrelse, så Apple ikke hægtes helt af toget med telefoner i kæmpe størrelse, som sælger overraskende godt. Der er også stor snak om et muligt Apple-ur, iWatch, og et egentligt Apple-fjernsyn, fordi Apple er nødt til at opfinde nye produktkategorier for at kunne bevare noget af tidligere tiders stråleglans, som altid lå over nye lanceringer, uanset at de i dag virker hysteriske.

Artiklens omtale af størrelsen af det daglige overskud er rettet 2014-04-24.