Stadig massive nedskrivninger i Vestjysk Bank

Selvom nedskrivningerne falder markant er de stadig massive i Vestjysk Bank, som kommer ud af tredje kvartal med et minus på 62 millioner kroner. Banken er i tvivl om, ny regulering kan presse solvensen ned under det nødvendige niveau.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedskrivningerne er på 199 millioner i tredje kvartal og bundlinjen på minus 62 millioner kroner hos Vestjysk Bank i Lemvig.

Banken fastholder forventningerne.

Vestjysk Bank har endnu ikke klarhed over, hvordan den vil blive påvirket af den nye internationale finansielle regulering i CRD IV, men ser en risiko for, at det kan presse solvensen ned under det krævede niveau.

Det fremgår af regnskabet for tredje kvartal, som er offentliggjort torsdag morgen.

»Nye CRD IV regler, som forventes håndhævet af Finanstilsynet fra ikrafttræden af nyt lovforslag, med forventet ikrafttræden 31. marts 2014, analyseres, og arbejdet hermed fortsætter. En negativ effekt på beregning af solvensnøgletallet forudses og kan skabe usikkerhed om, hvorvidt banken herefter har en tilstrækkelig solvens, hvilket er medvirkende til, at ledelsen undersøger mulige strukturelle tiltag,« skriver Vestjysk Bank i selskabsmeddelelsen.

CRD IV udmønter de såkaldte Basel III-regler, som skal sikre en ensartet finansiel regulering i EU og vil blandt andet påvirke kravene til størrelsen og kvaliteten af egenkapital, kapitalbufferekrav.
 
 Aktuelt har Vestjysk Bank en solvensprocent på 10,8 og et solvensbehov på 10,2 procent. Det svarer til en overdækning på bare 130 millioner kroner, og gør Vestjysk Bank sårbar over for nye nedskrivninger eller netop nye måder at opgøre den økonomiske buffer på.

Staten 67,5 procent af aktierne i Vestjysk Bank, mens ejerandelen er til salg, og begge parter har hyret finansielle rådgivere til at bistå sig.

Banken bekræftede i en selskabsmeddelelse den 18. oktober, at man undersøger »mulige strukturelle tiltag til en mere varig forbedring af bankens solvens«. Ifølge dagens meddelelse er der »for nærværende ingen resultater heraf.«Banken skærer sine nedskrivninger ned med mere end to tredjedele i forhold til samme periode sidste år, men niveauet er stadig højt. Banken nedskriver 199 på dårlige lån mod 239 millioner i tredje kvartal 2012.

»Behovet for nedskrivninger forventes også i 2013 at være stort, men dog væsentligt lavere end i 2012. Risikoprofilen knyttet til bankens udlån medfører fortsat usikkerhed om niveauet,« skriver banken i sin selskabsmeddelelse.

Vestjysk Bank nedbringer sine omkostninger med 50 millioner kroner til 123 millioner i tredje kvartal fra samme periode sidste år, blandt andet ved at reducere medarbejderstaben med 77 fuldtidsstillinger til 559.

Vestjysk Bank-aktien starter dagen i minus 1,6 procent oven på regnskabet.