Stadig masser af milliarder i undergrunden

Selv om havvindmøller kommer til at tegne offshoreindustrien fremover, så er den lønsomme forretning i olie- og gasforekomsterne i Nordsøen slet ikke et afsluttet kapitel endnu.

Mærsk Oil - Oliefelter i Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om vindenergi ligner fremtidens vækstmarked for masser af danske virksomheder, så holder olie- og gasindustrien sig bestemt ikke tilbage.

Med tocifrede vækstrater og en løbende forbedret evne til at hente kulbrinterne op med hurtigere borerigge, under højere temperaturer og fra større dybder, synes kun et drastisk energiskifte at kunne true den del af offshore-sektoren.

»Den danske Nordsø er ikke død. Den klarer sig fint,« siger Anders Eldrup, formand for bestyrelsen i Offshore Center Danmark, der er brancheforening for flere af de selskaber, der opererer i den danske del af Nordsøen.

Udvikling betyder større udvinding

Dansk offshore-industri fylder snart 50 år, men med tiden er potentialet i undergrunden kun blevet større. Fra 1990 til 2011 steg indvindingsgraden, altså evnen til at hente olie og gas op fra kendte reservoirer, med 9 procentpoint i den danske del af Nordsøen, sådan at den i dag er omkring 26 procent, oplyser Energistyrelsen.

»Der er ingen naturlov, der står i vejen for, at vi ikke kan øge udvindingsgraden fra det nuværende. Derfor skal vi sætte mange kræfter ind på at hæve den, og det skal ske nu. Mange af platformene er af ældre dato, og hvis vi først piller dem ned, så er det for sent at finde ud af, at man kan øge indvindingsgraden,« siger Anders Eldrup.

Og selvom den nye teknologi skulle være dyr, så kan det hurtigt vise sig at være en god forretning. Ifølge Anders Eldrup, så har forøgelsen af indvindingsgraden med et enkelt procentpoint en værdi af 50 milliarder kroner.

Regeringen forventer bedre rigge

I det nyligt præsenterede serviceeftersyn af Nordsø-aftalen, der beskriver hvordan de danske olie- og gasforekomster i Nordsøen skal beskattes, fremgår det, at regeringen tror på en indvindingsgrad på 33 procent i fremtiden. Anders Eldrup mener også, at der er grund til at rose regeringen for det fokus. Flaskehalsen for fortsat vækst i både havvindmøller og olie- og gasindustrien ligger snarere et andet sted, påpeger Anders Eldrup.

»Vi mangler i øjeblikket en 200-300 ingeniører i Esbjerg for at servicere de her to brancher. Vi må have udviklet nogle uddannelser, som de unge har lyst til at tage,« siger han.