Stadig kaos i Havarikommissionen: Nye sygemeldinger fra inspektører

De voldsomme interne problemer i Havarikommissionen er langt fra ovre. To havariinspektører er netop blevet sygemeldt på grund af det psykiske arbejdsmiljø.

Martin Puggaard, chef for Havarikommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Ansatte i Havarikommissionen lider under »psykisk voldtægt«, stressrelateret psoriasis, grådlabilitet og søvnproblemer, lød det fra Arbejdstilsynet kort før jul om forholdene hos statens uafhængige sikkerhedsvagthund.

På den baggrund udstedte Arbejdstilsynet et påbud til Havarikommissionen om at undersøge det psykiske arbejdsmiljø ved hjælp af en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljø­området. Men midt i den proces er den blot 11 mand store arbejdsplads nu igen blevet ramt af sygemeldinger fra havarinspektører.

Ifølge Berlingskes oplysninger er to havariinspektører således blevet sygemeldt inden for den seneste uge på grund af problemer med det psykiske arbejdsmiljø hos Havarikommissionen, der er statens vagthund inden for tog- og flysikkerhed.

Miserabelt arbejdsmiljø

Chefen for Havarikommissionen, Martin Puggaard, ønsker ikke at bekræfte oplysningerne:

»Som tidligere oplyst følger Havarikommissionen Arbejdstilsynets påbud. Derudover har vi ingen kommentarer,« skriver han i en mail til Berlingske.

Martin Puggaard har, siden han blev chef for Havarikommissionen i 2011, afskediget fire erfarne havari­inspektører for samarbejdsproblemer, uegnethed og illoyalitet. Tre af sagerne endte i retten, hvor to af de fyrede inspektører har fået rettens ord for, at deres fyringer var uberettigede. Alle tre sager er nu anket til landsretten.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan retssagerne forværrede et i forvejen miserabelt arbejdsmiljø hos Havarikommissionen. Karoly Nemeth, som er advokat for tre af de afskedigede medarbejdere, har beskyldt ledelsen i Havarikommissionen for psykisk terror mod de ansatte og har klaget til Transportministeriet over sagen. Transportministeriet har hidtil afvist at kommentere sagen under henvisning til de igangværende retssager.

Rådgivningsvirksomhederne BST Nord og Kjerulf & Partnere kommer på besøg hos Havarikommissionen i løbet af januar for at undersøge arbejdsmiljøet efter påbuddet fra Arbejdstilsynet.