Stadig god forretning at producere luksusbiler

Selv om stort set hele den globale bilsektor er blevet kørt over af den økonomiske afmatning, så tjener BMW stadig på at bygge luksusbiler. Men indtjeningen er under pres.

Tennisstjernen Caroline Wozniacki er blandt de mange danskere, som kører BMW. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix
BMW mærker, som alle andre bilproducenter, at pengene ikke længere sidder løst i lommen hos bilkøberne. Det gælder både for bilproducentens hovedmærke, og for datterselskaberne Mini og Rolls-Royce.

Alligvel lykkedes det BMW at tjene 121 mio. euro, eller lige godt 900 mio. kr., efter skat i årets andet kvartal. Det var 76 pct. mindre end i andet kvartal sidste år, men ganske nydeligt sammenlignet med at aktieanalytikerne ifølge nyhedsbureauet Bloomberg havde ventet et underskud på 112 mio. euro. Omsætningen faldt med 11 pct. til 13 mia. euro, hvilket var 300 mio. euro bedre end forventet.

Hårde tider forude for BMW
"Vores forudseenhed og kontrol med omkokstningerne viser sig nu," sagde BMWs topchef, Norbert Reithofer, i en kommentar, hvor han dog samtidig understregede, at BMW som alle andre bilproducenter fortsat er i modvind.

"Selv om der er nogle begyndende positive tegn, så kan vi endnu ikke få øje på en vedvarende og bredt funderet opgang," sagde Reithofer.

Selv om BMW siger at der er tegn på at faldet i bilsalget er stoppet, så tør bilproducenten slet ikke gætte på indtjeningen for hele 2009. Man fastholder dog at indtjeningen før skat og finansielle poster vil være mellem 8 og 10 pct. af omsætningen i 2012.

Nye modeller hjælper
Alene i juni faldt salget af BMWs biler med 13 pct., og bilproducenten melder om kraftigt prispres, fordi konkurrenterne forsøger at barbere deres varelagre af færdigbyggede biler ned.

BMW fortæller dog samtidig i kvartalsregnskabet at man har fået hjælp fra introduktionen af nye modeller, blandt andet en ny udgave af den store 7-serie og sportsvognen Z4 i maj. Til efteråret planlægges lanceringen af blandt andet en fire-hjulstrækker i 7-serien, en ny X1-bil og Gran Turismo-udgaver af 5-serien.