Stadig 22.000 husstande uden Internet

Flere steder i landet kan man fortsat ikke få Internet-bredbånd, viser ny kortlægning. TDC tror ikke, at hastigheden længere er så afgørende - folk ønsker kvalitet. Og Dansk Energi opfordrer til at hæve ambitionsniveauet.

Ikke alle danske husstande og virksomheder kan få Internet-forbindelser i ordentlig hastighed. Men fuglene her er bogstaveligt allerede på nettet. Foto: Henning Bagger, Scanpix
Læs mere
Fold sammen
22.000 danske husstande og virksomheder er fortsat placeret så langt fra alfarvej, at de kun kan drømme om en ordentlig Internet-forbindelse.

Men om blot et år skal også de kunne deltage på den teknologiske motorvej ved at få en ADSL-forbindelse via telefonnettet, har politikerne bestemt. For et år siden var tallet næsten det samme, nemlig 23.000 husstande og virksomheder.

Tæller man fibernet og den trådløse, hurtige WiMAX-teknologi med har 99 af alle danske husstande og virksomheder har i dag mulighed for en fast bredbåndsforbindelse, viser den nyeste opgørelse fra IT- og Telestyrelsen, »Bredbåndskortlægning 2008«. 96 procent kan købe en forbindelse på to megabit i sekundet, mens 68 procent kan få op til 10 megabit i sekundet. Den mest udbredte hastighed i Danmark er fire megabit, som 22 procent af alle med bredbånd har.

3G-dækning i 89 procent af landet

I Danmark var der med udgangen af juni 2008 lige over to millioner bredbåndsabonnenter. Det svarer til 36,9 forbindelse pr. 100 indbyggere eller til, at 71 procent af alle husstande og virksomheder havde en hurtig forbindelse.

Den laveste udbredelse er fortsat i det nordvestlige Jylland, på de sydfynske øer og på Lolland.

Mobilselskaberne er i færd med at sætte datahastigheden op på mobilnettene, så det bliver acceptabelt hurtigt at bruge mobilforbindelsen til at gå på nettet, hente og sende post m.m. Ifølge rapporten er der 3G-dækning i 89 procent af Danmark, målt på areal, men det er ikke med de hurtige hastigheder, som teleselskaberne markedsfører under betegnelsen »mobilt bredbånd«.

Hastigheder mindre interessante

Ifølge rapporten, som har valgt at bruge den hurtigste forbindelse i området som kortlægning og ikke se på eventuelle andre muligheder, kostede den billigste ADSL-forbindelse på to megabit i sekundet i oktober 2008 169 kroner, hvor den et år forinden kostede 328 kroner eller 48 procent mere.

Men hastighederne er slet ikke så interessante længere, mener Danmarks største tele- og bredbåndsselskab, TDC.

»IT- og Telestyrelsens fokus på hastighed er lidt bagud i forhold til markedet. Hastigheden er ikke længere så interessant for husstandene. Folk er mere interesseret i og spændt på, om de kan få leveret TV og IP-telefoni med kvalitetssikring, og det er det, som vi udbygger TDCs net efter,« siger Anders Thomsen, regulatorisk chef i TDC.

Han understreger samtidig, at TDC ikke udbygget sit net for at nå en 100 procents dækning af Danmark.

»Det skal man ikke forvente. Politikerne har valgt at nå de 100 procent ved at tildele energiselskabet ELRO en trådløs WiMAX-licens, så man skal ikke forvente,« siger han.

Højere ambitioner ønskes

Også Dansk Energi, som er brancheorganisation for de mange elselskaber, som er i gang med at bygge fibernet for at levere Internet, TV og telefoni i konkurrence med bl.a. TDC, opfordrer til, at man ser fremad i stedet for tilbage.

»Kortlægningen er et tilbageblik. Jeg håber, at man stiller sig op på stolen og kikker fremad. Hvor skal vi hen? Man må hæve ambitionerne for målet. Prisen og udbredelsen til alle af lynhurtigt bredbånd er ikke nok. I både Finland og Storbritannien har man sidste år erkendt, at der er brug for handling,« siger konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Undren over priser

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, undrer sig også over det store fokus på priserne.

»Udviklingen er jo ikke sket på grund af politiske tiltag eller regulering men på grund af konkurrence. Ej heller er det TDCs stigende kobberpriser, der har fået elselskaberne til at lægge fiber i jorden. Det er fantastisk at se styrelsens direktør Jørgen Abild og videnskabsminister Helge Sander sige, at bredbåndspriserne skal ned, når nu Midtvest Bredbånd i sidste uge er gået i betalingsstandsning, og Dansk Energi beder om statshjælp,« siger han.

Læs mere:
Hent selv »Bredbåndskortlægning 2008« (i PDF-format)