Stabilisering i aktie- og valutakurser på vej

Kinesiske top-økonomer har tillid til landets underliggende økonomiske soliditet, og de forudser en stabilisering i aktie- og valutakurserne.

Den kinesiske centralbankchef Zhou Xiaochuan sagde i en erklæring, at kursfaldene i de kinesiske aktier er tæt på at være ovre, og at intervention fra statslig side har forhindret systemiske risici og stoppet et frit fald. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUBEN SPRICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var meldingen på G20 mødet, hvor den fremmødte finans-topembedsmænd fredag og lørdag havde fokus på Kinas bestræbelser på at afstive økonomien.

Den kinesiske centralbankchef Zhou Xiaochuan sagde i en erklæring, at kursfaldene i de kinesiske aktier er tæt på at være ovre, og at intervention fra statslig side har forhindret systemiske risici og stoppet et frit fald.

- Vi synes, vi er temmelig tæt på bunden. Gearingen (belåningen,red) i markedet er faldet betydeligt, og vi tror ikke, at ​​der ville være nogen systemisk risiko, lød det lørdag fra Zhu Jun, der er chef for leder af Peoples Bank of Chinas internationale afdeling.

Zhu Jun tilføjede, at sidste måneds devaluering af yuanvar ikke beregnet til at give Kina fordele over for andre eksporterende lande.

Vicedirektør i centralbanken, Yi Gang, fulgte op med kommentarer om, at yuannens stabilitet.

- Den kinesiske økonomis fundamentale udvikling er fin. Vi kan ikke forudsige nøjagtigt hvornår der kommer volatilitet i markedet, men jeg har tillid til, at yuannens valutakurs vil være mere eller mindre stabil omkring et ligevægts niveau, lød det fra Yi Gang.

De fleste af de øvrige G-20 kolleger accepterede de kinesiske planer med undtagelse af Japan.

Så mens den canadiske finansminister Joe Oliver betegnede Kinas rolle som "konstruktiv", var der langt større skepsis hos den japanske finansminister Taro Aso.

- De har måske forsøgt at være konstruktive, men de (forklaringerne, red.) var ikke særligt detaljerede, sagde Taro Aso og pointerede, at selv om G20 erklæringen ikke nævner Kina direkte ved navn, står det klart, at bekymringerne om volatilitet er rettet mod Beijing.

Den amerikanske finansminister Jacob J. Lew understregede over for den kinesiske finansminister Lou Jiwei vigtigheden i, at Kina signalere, at det vil lade markedet bestemme yuan-kursen både op og ned.

Umiddelbart er udfordringen for de kinesiske ledere at forsøge at sikrer stabile markeder, hvis de økonomiske data fortsat forringes.

- Den igangværende økonomiske omstrukturering vil hjælpe Kinas økonomi til at opnå en bæredygtig vækst på længere sigt, men opbremsning i de traditionelle sektorer har en tendens til at dominere mere end accelerationen i nye sektorer i overgangsperioden, lyder det fra JPMorgan økonom Haibin Zhu i et notat.