Stålsat SAS-chef lægger op til nye armlægninger med fagforeninger

Hvis SAS skal blive en bæredygtig forretning på langt sigt, kræver det mere fleksible overenskomster i fremtiden, siger administrerende direktør Rickard Gustafson.

Det er pinedød nødvendigt for SAS at forandre sig, hvis selskabet skal have en bæredygtig fremtid, fastslår SAS’ administrerende direktør Rickard Gustafson efter strejkerne i forbindelse med overflytning af kabinepersonale til Cimber. Foto: NIels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

Weekendens strejke blandt det danske kabinepersonale resulterede i 334 aflysninger og en regning til SAS på 53 millioner kroner.

Men manøvren med at rykke den regionale flytrafik og 147 kabineansatte over i Cimber var nødvendig, slår SAS’ administrerende direktør Rickard Gustafson fast og siger samtidig, at der er flere armlægninger med fagforeningerne på vej.

Discountselskaberne bliver ved med at finde nye måder at underbyde de traditionelle selskaber, så det er derfor pinedød nødvendigt for SAS at forandre sig, hvis selskabet skal have en bæredygtig fremtid.

»Jeg var lamslået og meget, meget skuffet over kabinepersonalets overenskomststridige strejke. Men nu er det tid til at se fremad, og vi bliver nødt til at have en dialog med repræsentanter for de forskellige faggrupper for at finde en løsning på, hvordan vi kan blive mere fleksible i fremtiden. Vi kommer ikke til at lave flere overflytninger af produktion, som vi har gjort til Cimber, men det er nødvendigt at få mere fleksible overenskomster i fremtiden,« siger Rickard Gustafson.

Fleksible overenskomster ønskes

»Vi har brug for fleksible ordninger med personalet, fordi indtægterne i vores branche ikke er jævnt fordelt. Vi tjener markant mere i sommerperioden, mens vores udgifter ligger mere stabilt over hele året. Selvfølgelig ville det være bedre, hvis vi kunne reducere om vinteren og udbygge om sommeren. Vi må finde en måde at gøre SAS mere fleksibelt, så vi kan justere efter behov. Det kunne for eksempel være ved at bruge flere deltidsansatte eller placere ferierne anderledes. Det er en diskussion, vi må tage hul på,« siger han.

For at komme i mål med en mere fleksibel forretning, kræver det et mere differentieret SAS, forklarer han. Langdistanceruter skal håndteres hos moderselskabet, mens de korte, regionale ruter og lokale flyvninger skal klares af specialiserede datterselskaber.

»Vi kan ikke blande de forskellige typer produktion, hvis vi skal være effektive. Det bliver for komplekst og ineffektivt. Cimber er som virksomhed designet til netop den type opgaver, og det var derfor, vi købte dem, og derfor vi flyttede kabinepersonalet derover,« siger han.

Vil ikke ty til discountmetoder

Den manøvre tog kabinepersonalet mildest talt ikke pænt, og strejken blev først opløst, da trusler om fyringer hang over hovedet på personalet. SAS er sammen med resten af den europæiske luftfartsbranche under pres fra discountselskaber, der øger kapaciteten og ansætter personale på kreative ansættelsesmodeller. Det betyder, at de kan presse priserne yderligere ned, men SAS-chefen er ikke klar til at gå samme vej.

»Nogle selskaber har ansatte, der bor i Sverige, men har base i Sydspanien, og arbejder i et mandskabsbureau i Tyskland, som videreformidler kabinepersonalet til et flyselskab i Irland. Med den type setup er det helt uigennemskueligt, om der bliver betalt korrekt skat og sociale ydelser. Det er helt essentielt for europæisk luftfart, at der fra myndighedernes side kommer rene linjer og en regulering, der kan klarlægge, hvad der er okay, og hvad der ikke er,« fortsætter han.

»Vores branche er pisket til massive forandringer, for stort set ingen selskaber genererer et afkast, der er godt nok til en bæredygtig langsigtet forretning. Men vi gør det ikke ved at kopiere de modeller, discountselskaber som Ryanair og Easyjet bruger. Derfor er jeg også meget ked af strejken i Danmark. I lyset af hvad man ellers ser i branchen, gav vi kabinepersonalet et rimelig godt tilbud,« siger han.