Stålsat og kontant vagthund

Danmarks nye forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, beskrives som en skarp jurist med en direkte stil. Hun er derimod ikke kendt som en stor diplomat.

Christina Toftegaard Nielsen begyndte i sit nye hverv 1. marts. Foto: KFST Fold sammen
Læs mere

Hun har klare holdninger til det meste, og hun giver hellere end gerne sine meninger til kende over for både med- og modspillere. Danmarks nye forbrugerombudsmand, 50-årige Christina Toftegaard Nielsen, er kendt for sine meningers mod og et stort samfundsengagement – kendetegn som hun i høj grad får brug for i sin nye rolle som danske forbrugeres nye vagthund.

Som ny forbrugerombudsmand – i øvrigt den første kvindelige af slagsen – skal Christina Toftegaard Nielsen føre tilsyn med, at erhvervslivet overholder markedsføringsloven, e-handelsloven og andet forbrugerrettet lovgivning om f.eks. finansiel rådgivning.

Hun skal finde rundt i, hvad der er vejledning, og hvad der er vildledning, og hun skal være parat til at smide fløjlshandskerne, når danske virksomheder tester og overtræder reglerne. Det er en rolle, der ifølge tidligere kolleger og samarbejdspartnere vil være naturlig for Christina Toftegaard Nielsen, der aldrig har været konfliktsky.

Christina Toftegaard Nielsen har arbejdet som jurist i knap 25 år, og hun har siden beskæftiget sig med de fleste af civilrettens områder. Hun er kendt som en slidsom og »meget korrekt« jurist, der ikke bøjer paragrafferne, hvis det ville gøre situationen lettere.

Altid meget direkte

Flere tidligere kolleger vurderer, at hun indimellem ville kunne gøre tingene lettere for sig selv ved at være knap så direkte i alle diskussioner. Hun er ikke kendt for at være den store diplomat, og hun finder det ikke naturligt at tale folk efter munden, hvis det kan fremme en sag.

Den nye forbrugervagthund beskrives også som en meget grundig person, der vil have styr på alle fakta, før hun tager stilling til sager i arbejdssammenhæng.

Af samme grund har hun ikke ønsket at tale med pressen før i næste uge.

Christina Toftegaard Nielsen har en lang karriere i centraladministrationen bag sig, og tidligere kolleger hæfter sig ved et smittende samfundsengagement.

»Christina elsker at tale om politik, udviklingen på arbejdsmarkedet og de store linjer i samfundsudviklingen. Hun er derimod ikke en person, man smalltalker med om det seneste afsnit af X Factor, og hun har helt sikkert ikke hørt om Fifty Shades of Grey,« siger Kristine Queitsch, der er Christina Toftegaard Nielsens tidligere kollega og veninde gennem mange år.

Hun tilføjer, at Christina Toftegaard Nielsen er »en person, der gerne kommer med gode råd om alt fra vigtige faglige eller personlige spørgsmål til, hvordan stuen skal indrettes.«

»Sidst hun var til middag hos mig, byttede hun pludselig om på malerierne, fordi hun mente, at de burde hænge anderledes. Det havde hun i øvrigt helt ret i,« siger Kristine Queitsch.

I fritiden bruger Christina Toftegaard Nielsen det meste af sin tid med familien – og i særdeleshed de to døtre på henholdsvis tre og ti år. Derudover elsker hun at løbe og stå på ski, når tiden tillader det.