Spotify dropper Rusland

Politisk og økonomisk uro og strammere overvågning af Internet får den svenske musikgigant til at parkere et af verdens største lande på sidelinien.

Russerne får ikke Spotify foreløbig, før situationen igen er blevet stabil i landet. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Spotify opgiver at lancere sin netmusiktjeneste i Rusland som følge af den økonomiske og politiske krise og de nye, skrappe internetregler, som Rusland for nylig har indført.

Alexander Kubaneishvili, som i april 2014 blev hyret fra en direktørpost hos Google til at stå i spidsen for Spotifys satsning på det store, russiske marked, har sagt op efter beslutningen, skriver den britiske avis The Independent.

»Jeg beklager at meddele jer, at Spotify nægter at lancere sin tjeneste i Rusland i en forudsigelig fremtid. Der er flere årsager: den økonomiske krise, den politiske situation og de nye love om styring af Internet,« siger han til det russiske nyhedsbureau RBC.

Han forlader Spotify, som er verdens største musikstreamingtjeneste, 12. februar.

Spotify oprettede sit russiske selskab i januar 2014 og skulle oprindelig være åbnet i oktober. Premieren blev dog udsat til 2015, angiveligt fordi det ikke var lykkedes at få aftaler i stand med russiske mobilselskaber.

Google har lukket ruslandskontor

Spotify er grundlagt i 2002. I januar 2015 gjorde selskabet selv op, at det har 60 millioner brugere, hvoraf de 15 millioner betaler for at få musik i bedre kvalitet og slippe for reklamer.

Ruslands annektering af Krim-halvøen fra Ukraine og de efterfølgende kampe i det østlige Ukraine har fået store dele af verden til at indføre sanktioner mod Rusland. Det har skabt store økonomiske problemer for landet. Oveni besluttede det russiske parlament for nylig at godkende et lovforslag fra præsident Vladimir Putin om skærpet kontrol med brugen af Internet. Blandt andet kræver Rusland nu, at alle udenlandske selskaber, som arbejder i landet, skal gemme brugernes data inden for Ruslands grænser, officielt for at sikre dem mod udenlandsk overvågning. Kritikere ser det dog som endnu et skridt fra den russiske regering mod øget russisk overvågning af især alle, der ikke bakker Putin op.

Internetgiganten Google besluttede på den baggrund at lukke sit kontor i Rusland. Der er nu kun nogle salgsfolk tilbage i landet.

LÆS MERE