Spor fra hackerangreb peger på Nordkorea

Filmgiganten Sony Pictures blev i sidste uge angrebet og fem endnu ikke udsendte biograffilm piratkopieret forud for ny film, hvor Nordkoreas leder skal myrdes.

Sony Pictures i Californien har fået stjålet fem spillefilm, der er lagt på nettet før premieren, efter et alvorligt hackerangreb i sidste uge. Sporene peger i retning af Nordkorea. Arkivfoto: Fred Prouser, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkoreanske hackere er i søgelyset som bagmændene bag det cyberangreb, som i sidste uge satte den japanske filmgigant Sony Pictures Entertainments computersystemer ud af drift, og årsagen kan meget vel være en kommende film, som handler om at myrde Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Nordkorea selv nægter at afvise at være involveret.

»De fjendtlige kræfter forbinder alt med DPRK (Nordkorea, red.). Jeg råder jer venligst til at vente og se,« siger en talsmand for det lukkede, nordkoreanske styre i FN ifølge britiske BBC.

Store ligheder med 2013-angreb

Der er store ligheder mellem angrebet på Sony i Californien og et angreb sidste år, hvor en række sydkoreanske TV-stationer og banker blev ramt som følge af ondsindet software, hvis programkode er næsten identisk med de hackerværktøjer, som er blevet brugt mod Sony. Dengang kunne efterforskere følge sporene i retning mod Nordkorea, der menes at have en statsansat skare af professionelle hackere til rådighed. Sydkorea beskyldte i 2013 direkte Nordkorea for at stå bag angrebene.

Sony Pictures, som blandt andet står bag filmene om Edderkoppen, har senere i december premiere på komedien »The Interview«, hvor amerikanske CIA-spioner hverver en TV-vært spillet af James Franco og hans producer spiller af Seth Rogen til at myrde Kim Jong-un. Nordkorea sagde i juni, hvor omtalen af filmen kom frem, at filmdistributionen ville være »den mest uforklædte terrorisme og en krigshandling« og truede med »et stærkt og nådesløst modangreb«. Nordkorea har bedt både den amerikanske regering og FN om at forbyde filmen.

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal har de ansatte ved Sony Pictures siden hackerangrebet, som efterlod teksten »Hacket af #GOP« (for »Guardians of Peace«, Fredens vogtere) og billedet af et kranium, måttet bruge deres private e-mailadresser og mobiltelefoner, og Sony har advaret dem om ikke at bruge noget digitalt udstyr, som er koblet på de interne net.

Fem film stjålet og lagt på nettet

I fredags fik Sony en række af de vigtigste systemer op at køre igen, og mandag begyndte e-mail og telefoner at virke. Samtidig begyndte digitale piratkopier af fem Sony-film - hvoraf de fire endnu ikke har haft premiere - at cirkulere på Internet. Det drejer sig blandt andet om Brad Pitts krigsdrama »Fury« og en filmudgave af musicalen »Annie«, som er sat til at få premiere 19. december, men ikke »The Interview«.

Det står ikke klart, om piratkopierne faktisk er sluppet ud som følge af hackerangrebet, men det antager Sony.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, leder undersøgelsen af hackerangrebet men har endnu ikke afklaret, hvem der står bag.

FBI sendte mandag en advarsel ud til amerikanske virksomheder om, at hackere har brugt ondsindet software til ødelæggende angreb i USA. I et fem sider langt, fortroligt notat giver FBI flere tekniske detaljer om hackerprogrammerne, som er blevet brugt, uden at FBI dog nævner ved navn, hvem der er blevet ramt.

Svært at redde data

Hackersoftwaren overskriver ifølge FBI data på computernes harddiske, så de ikke kan bruges, og så netværk lukkes. Det vil være utroligt svært og dyrt - sandsynligvis umuligt - at gendanne de slettede data efter hackerangrebet, forklarer forbundspolitiet.

De nordkoreanske internetforbindelser går gennem Kina. USA og Sydkorea antager derfor, at Kina finder sig i de nordkoreanske aktiviteter.

LÆS MERE