Sponsorer kæfter op

Danske sponsorer blander sig i stigende grad i sportsklubbernes arbejde. Det er helt i orden, men kritik skal holdes internt, mener sponsorrådgiver.

Foto: Henning Bagger/Scanpix. Viborg HK fik problemer med sponsorerne, fordi to af klubbens spillere er aktive socialdemokrater.
Læs mere
Fold sammen
I de seneste dage har henholdsvis Brøndby IF og Viborg HK oplevet, at deres sponsorer har blandet sig i sager, der umiddelbart må betegnes som klubbernes egne anliggender.

I Brøndby gælder det om utilfredshed med en sportschef og dårlig talentudvikling, mens Viborg Håndboldklub har mistet to sponsorer, der ikke kunne acceptere, at et par af klubbens spillere er aktive socialdemokrater.

Ifølge sponsorrådgiver Jeppe Madsbad Lauritzen, der er nordisk direktør hos Promovator, er sponsorernes krav på mere indflydelse en tendens, vi vil se mere til.

– Det er et udtryk for, at sponsorerne er gået fra at være mæcener, der lagde en sum penge og derefter kom og ned i klubben og spiste en ostemad i ny og næ, til meget aktivt at forholde sig til deres sponsorater og de resultater, der bliver opnået, siger han.

Det er en udvikling, som Jeppe Madsbad Lauritzen mener, er helt naturlig, men sponsorerne bør dog gå på listesko med en eventuel utilfredshed.

– Det er helt reelt, at en sponsor forholder sig til om værdien af det produkt, man har købt, modsvarer det antal kroner, man har lagt. Formelt har sponsorer ingen magt, men i Brøndby-sagen tiltvinger de sig en magt, når de er i stand til at organisere sig og tale med én tunge. Så får de pludselig stor magt, siger han:

– Men hvis man mener at have noget at diskutere med klubbens ledelse, vil jeg anbefale, at man holder det på de interne linjer. Det er nemlig klubberne og sportsfolkene, der har den bedste adgang til pressen, så hvis der bliver krig, vil det meget ofte være sponsorerne, der taber, siger Jeppe Madsbad Lauritzen.

Sponseret dobbeltmoral

Hvor Brøndby-sagen handler om, at sponsorerne ikke føler, at klubben udviklinger sig i overensstemmelse med forventninger, er Viborg-sagen noget mere særpræget, mener Jeppe Mads Lauritzen.

– Det er en sjov holdning, de to sponsorer har. Personligt synes jeg ikke, man kan forbyde, at medarbejderne har bestemte holdninger. Det kan være et problem, hvis de har brugt, deres engagement i Viborg HK for at promovere et politisk budskab. Men det ser det ikke ud til, at de har. Samtidig er der den krølle, at klubben tidligere havde Ulrik Wilbek som træner, samtidig med han sad i byrådet for Venstre. Det var der ingen, der brokkede sig over. Så man kan sige, at det vel egentlig i højere grad er de to sponsorer, der blandet sport og politik, end det er spillerne.

Overordnet skal sponsorernes øgede hang til indflydelse ses i lyset af en mere professionel tilgang til sponsorfaget, der i dag bliver målt og vejet på samme niveau som andre markedsføringstiltag, med tilsvarende krav om effekt til følge.

– Men der hvor sponsorerne kan blande sig, er hvorvidt den kommercielle værdi bliver returneret. De skal ikke blande sig i den sportslige del af forretning, for det ved de reelt intet om.

Men hænger den kommercielle værdi ikke tæt sammen med den sportslige?

– Jo, det er svært at holde tingene adskilt. Men man skal ikke ind og kommentere på, at nu skal der købes en angriber eller fyres en målmand. Når det gælder sportssponsorater, skal man have større tålmodighed, end hvis man indrykker tv-reklame ind på tirsdag, siger Jeppe Madsbad Lauritzen.