Spionage hjælper Saab-aktien til himmelflugt

Saab-aktien stiger 31 pct. til vejrs på børsen i Stockholm efter nyheden om, at selskabet skal levere 36 Gripen-jagerfly til det brasilianske luftforsvar. Det skriver Bloomberg News.

Foto: PIERRE VERDY.
Læs mere
Fold sammen

Ordren har en værdi af samlet 4,5 mia. dollar, godt 25 mia. kr. Saab-aktien er steget mere end 30 pct. til 171 kr., det højeste niveau siden 1998.

Brasilien vil bruge de nye jagerfly til at beskytte sine offshore olie-reserver, siger landets præsident Dilma Rousseff, og beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor landet har ambitioner om at opnå et fast sæde i FN's sikkerhedsråd.

- Vi er et fredeligt land, men vi er ikke et forsvarsløst land, sagde præsident Dilma Rousseff onsdag til en gruppe brasilianske officerer.

Jagerflyene er af typen Gripen NG, der i øjeblikket er under udvikling, og har i udbudsrunden slået den amerikanske flygigant Boeing. Boeing kan takke den amerikanske regerings angivelige spionage for at have tabt ordren, siger Brasiliens tidligere handelsminister.

- Den eneste grund til, at Boeing ikke vandt aftalen er manglen på tillid, der opstod som følge af spionageskandalen. Havde beslutningen været truffet sidste år, havde Boeing vundet, skriver Welber Barral til Bloomberg News.

Den brasilianske regering vil underskrive aftalen i løbet af de næste 12 måneder, siger chefen for landets luftværn til Bloomberg News.

/ritzau/FINANS