Spilleby invaderes af tekniknørder

Verdens største messe for forbrugerelektronik åbner i morgen i Las Vegas. Det bliver med et farvel til Bill Gates og med masser af nye løsninger på, hvordan vi får endnu mere elektronik ind i hjemmene.

De kommende fire dage flytter fokus fra spillemønter til alle tænkelige former for elektronik til hjemmet i spillebyen Las Vegas. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommende fire dage flytter fokus fra spillemønter til alle tænkelige former for elektronik til hjemmet i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige USA.

Verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), åbner mandag dørene i fire dage. De handler mere om tendenser og udvikling end om egentlige produktlanceringer - selv om de nok også skal komme.

Der er nemlig ikke alene rigtigt store penge i spil men også i forbrugerelektronik. Salget i USA ventedes sidste år at overstige 160 milliarder dollars (832 milliarder kroner). Danske husstande - dem er der lige over 2,5 millioner af - har nu et gennemsnit på 22 forskellige forbrugerelektronikprodukter stående, og vi køber i gennemsnit tre nye produkter årligt for i alt 8.000 kroner.

Farvel til Bill Gates

Det bliver sidste gang, at Microsofts navnkundige stifter og verdens næstrigeste mand, Bill Gates, sætter scenen som hovedtaler på messen. Han besluttede for et par år siden at trappe ned på sit virke som den daglige inspirator i verdens største softwarevirksomhed.

Den daglige ledelse er efterhånden overdraget fuldt til medstifter Steve Ballmer, men Bill Gates er stadig ikonet, der kan trække fulde huse, når han taler. Sidste år lagde han op til, hvordan styresystemet Windows Vista skal sætte sig på hele hjemmets underholdning ved at være omdrejningspunktet for alt det elektroniske udstyr. Tilbage i 2001 lancerede han Xbox, Microsofts spillemaskine, som i dag konkurrerer med Sonys Playstation og Nintendos Wii.

CES-messen har gennem årene været stedet, hvor nye produkter er blevet præsenteret. Det første var videokassetteoptageren tilbage i 1970. DVDen fik premiere her i 1996, højdefinitions-TV (HDTV) i 1998, harddisk-videooptageren i 1999, plasma-TVet i 2001, Blu-ray-DVDen i 2003 og IP-TV i 2005.

Mere strøm på hjemmet

Centralt for hele messen bliver sandsynligvis igen det digitale og dermed elektroniske hjem. Mere og mere skal automatiseres, og især skal alt gøres trådløst og kunne kobles sammen, så musik, film, TV og billeder kan flyde rundt mellem de mange dimser og dingenoter.

TV indtager en central plads på messen - ganske som i hjemmene. Her ventes den nye OLED-teknologi vist frem, som giver mulighed for at lave supertynde skærme med meget høje kontraster ... og til endnu mægtigt dyre priser. Derudover kæmper producenterne for at forbedre selve opløsningen på skærmen, så den irriterende flimren forsvinder. Også fjernsyn i 3D er på tapetet, ligesom energiforbruget er kommet det. Det er vigtigt for producenterne at vise, at deres apparater kan spare strøm.

Sidste år vistes de første, spæde skridt mod at kunne sende film og TV trådløst til fladskærmsfjernsynet. Nogle producenter mener at være klar nu, de fleste er dog skeptiske. Det er stadig mere stabilt og hurtigt med en ledning end med at overføre de datatunge film og TV-udsendelser, hvis man vil undgå hakker og udfald i filmen.

DVD-kampen blusser op

Kampen mellem de to konkurrerende bud på at blive DVDens afløser - mellem Sonys Blu-ray og Toshibas HD-DVD - vil blive studeret på nærmeste hold. Senest har Hewlett-Packard meldt sig med et DVD-drev til computeren, som kan læse begge formater. Det kan også et fåtal af stadig meget dyre afspillere, men hverken computerdrev eller afspillere kan klare de interaktive muligheder, som følger med Blu-ray- og HD-DVD-skiver. De kan afspille filmene og højst håndtere det ene formats ekstra muligheder.

Mange forventer at se de første Blu-ray- og HD-DVD-optagere men næppe til priser, der er til at betale for menigmand.

HD-DVD-lejren går dog såret til messe. Lige før åbningen meddelte filmselskabet Warner, at det har valgt side i krigen og udelukkende vil udsende sine film på Blu-ray-skiver som de fleste andre af de store filmselskaber.

Mobiltelefoner i fokus

Musik, video og TV vil præge mobiltelefonerne på messen, hvor Apple ikke er repræsenteret med sin iPhone. Apple tog ellers hele verdenspressens søgelys, da topchefen Steve Jobs i sin sædvanlige, sorte turtleneck-bluse viste det første eksemplar af sin iPhone-mobiltelefon på MacWorld-messen i San Francisco, præcis samtidig med at den øvrige elektronikbranche mødtes i Las Vegas.

Flere mobiltelefoner med trykfølsomme skærme ventes på markedet. Sydkoreanske LG har allerede annonceret sin Voyager-model. Tilsvarende vil Googles Android-telefon måske blive mere materialiseret. Den vil, som flere og flere mobiltelefoner, blive udstyret med Windows-konkurrenten Linux som styresystem.

Desuden arbejdes der ihærdigt på at forene mobiltelefoner og Internet.

Og alt det andet...

Endelig vil udstyr til bilen, herunder navigationssystemer, for første gang optage en hel messehal. Stemmestyret navigation - altså hvor man indtaler beskederne til sit GPS-system - ventes at blive fremtiden, ligesom musikafspillere gennem den trådløse Bluetooth-sender skal kunne overføre de gode numre til afspilning via bilradioen og dens stadigt forbedrede højttalersystemer.

Og så er der alt det andet: Digitale billedrammer, som i bedste Harry Potter-stil viser (også levende) billeder, vinder indpas i hjemmene - allerbedst, når yderligere ledninger kan undgåes, og når billedfremvisningen bliver lidt kønnere end på nogle af de første modeller. Nye videokameraer og fotografiapparater i stadig bedre kvalitet kommer frem.

I massevis af MP3-musikafspillere er på vej med trykfølsomme skærme ganske som mobiltelefonerne, og de skrøbelige, mekaniske harddiske begynder at blive erstattet med Flash-diske, som tåler en langt mere hårdhændet behandling, men som endnu ikke er blevet udviklet til at kunne håndtere mere end godt 32 gigabyte.

Når de bliver større, vil Flash-diskene være en gevinst for også bærbare PCer. Endelig begynder MP3-afspillerne at få indbygget Bluetooth-radiosender, så musik kan overføres trådløst på kort afstand.

Alt i alt kan det let tage pusten fra en. Så må man slå sig ned på en café og få lidt at spise. I løbet af de fire officielle dage, som messen varer, blev der sidste år fortæret 32.320 hamburgere - eller hvad det ville tage en enkelt person mere end 88 år at konsumere.