Spies satser på viral kampagne

Spies gjorde sig tidligere bemærket med iøjnefaldende film i reklameblokkene. Det er droppet i ny kampagne, hvor omdrejningspunktet er en video, som Spies udelukkende vil sprede viralt.

Solrød eller Gran Canaria i vinter­månederne? Fold sammen
Læs mere

For lidt mere end et år siden lancerede den danske rejsearrangør Spies endnu en stribe reklamefilm, som med glimt i øjet og massiv tilstedeværelse i reklameblokkene på TV og i biografer skulle lokke flere danskere til at købe en rejse til sydens sol i de mørke vintermåneder.

Hovedpersonerne var buddhistiske munke, og filmene var instrueret af den også i spillefilmsammenhæng ganske velkendte Nicolas Winding Refn.

Nu er Spies i luften med en ny kampagne, »Solenergi«, som ved første øjekast kan virke mindre ambitiøs, da omdrejningspunktet »blot« er en video, der hverken skal vises i reklameblokkene på TV eller i biograferne, men udelukkende på nettet.

Det vil imidlertid være en grov undervurdering af nettets evne til at sprede reklame­budskaber, selv om opskriften på en viral succes langt fra er enkel, da der eksempelvis hvert eneste minut lægges 72 timers videoindhold op alene på videodelings­tjenesten YouTube.

Det medfører, at de fleste annoncører tænker sig rigtigt godt om, før de gør net­videoer til omdrejningspunktet i den kommer­cielle kommunikation, da risikoen for at drukne i mængden ganske enkelt er for stor.

Det kan dog lade sig gøre at få viral succes. Et eksempel på dette er Volvo Trucks, som i fjor – i nært samarbejde med det svenske reklamebureau Forsman & Bodenfors og Goviral – fik mere end 5,8 millioner views på Youtube, visninger i over 220 lande på mere end 72.000 sites samt mere end 48.000 registrerede delinger på sociale medier.

Omdrejningspunktet i dette var en video, der viser en kvinde, som tilsyne­ladende går på line mellem to Volvo­lastbiler, der for fuld kraft drøner gennem et storslået, men goldt, landskab i Kroatien. Helt så spektakulær er Spies’ nye video ikke. I stedet holdes der fast i den muntre tone, som har været en rød tråd gennem Spies’ tidligere reklamefilm.

Fra munke til dukker

Kort fortalt er omdrejningspunktet i Spies-filmen et »videnskabeligt« eksperiment, som Spies gennemførte i vinteren 2012 for at finde ud, hvor meget energi vi rent faktisk får fra solens lys. Hovedrolleindehaverne er to solopladelige dukker, Ulrik og Søren, der hver er forsynet med 3.130 fleksible sol­celler.

De sendes henholdsvis en uge til Solrød og Gran Canaria, og ved hjemkomsten testes deres energiniveau på forskellig (ganske underholdene) vis, og – surprise, surprise – så er Sørens energiniveau klart højest.

»Det endelig mål med kampagnen er naturligvis at sælge rejser. Der har været en tendens til at, mens sommerferien er en nødvendighed for familien, så er vinterferien måske mere nice-to-have og langt mere til overvejelse i en tid, hvor danskerne holder lidt igen på forbruget. Vi ville gerne udnytte, at vejret indbyder til at rejse væk i vintermånederne, og at vejret rent faktisk er et af danskernes foretrukne samtale­emner,« siger Eva Lundgren, marketingchef for Spies.

Hun slår fast, at »sol om vinteren« er et generisk produkt, som Spies’ konkurrenter i rejsebranchen også sælger. »Så vi havde brug for yderligere insights og samtidig ville vi naturligvis gerne fortælle det med lidt kant og ikke mindst humor. Derfor synes vi at denne form egnede sig særlig godt til opgaven,« siger hun.

Og netop fraværet af de klassiske rejsebureau­reklame-elementer, såsom hvide strande, palmer og storsmilende, solbrune skønheder, gør, at »Solenergi«-kampagnen kan bryde igennem mængden og blive en viral succes, mener Jakob Stigler, der er managing director hos Goviral.

»Spies-kampagnen har socialt potentiale. Ikke alene fordi den kreativt skiller sig ud fra massen af traditionelle rejsekampagner, der lige nu præger mediebillet, men også fordi, den tilbyder forbrugeren værdi på adskillige niveauer og dermed opfylder flere af de kriterier en social video bygger på,« siger han.

Disse kriterier omfatter bl.a.: Øjeblikkelig tiltrækningskraft, en original eksekveret idé, høj produktionskvalitet og velfungerende storytelling.

»Dertil kommer evnen til at fastholde publikum samt masser af konversations­potentiale, der i et social media perspektiv gør den delevenlig,« siger Jakob Stigler.

I Simon Spies’ ånd?

»Solenergi«-kampagnen, der udover den nævnte video også omfatter et kampagnesite, hvor der bl.a. bydes på en konkurrence og et par opfølgende film, er udarbejdet af Spies’ mangeårige reklamebureau Robert/Boisen & Like-minded.

Her fortæller client service director og partner Søren Christensen, at det kedelige danske vejr i høj grad har været afgørende for kampagnens udformning.

»Et af de parametre, der er stærkt medvirkende til at sælge rejser til varme destinationer, er vejret i Danmark. Om sommeren er det en lidt uforudsigelig størrelse, men om vinteren er det stensikkert, at det er gråt, koldt og kedeligt. Dette faktum besluttede vi os for at bruge som løftestang til kampagnen,« siger han.

Samtidig peger han på, at mange danskere pga. vintervejret føler sig deprimerede og mangler energi til både at være aktive på arbejdet og derhjemme.

»Mange er klar over, at solen kan give fornyet energi, men hvor meget mere energi får man egentligt af en uge i solen? Det er netop dette spørgsmål, vi ønsker at demonstrere med eksperimentet i reklamevideoen,« siger Søren Christensen.

Han understreger, at der rent faktisk blev gennemført en række videnskabelige forsøg med reelle målinger af dukkerne i tæt samarbejde med forskellige eksperter, eksempelvis fra DTU.

»Alt sammen pakket ind i vores uhøjtidelige og humoristiske tilgang til Spies­mærket. Spies har helt tilbage fra Simons tid om nogen været foregangsmænd for at skabe »earned media«, og vi håber, at dette eksperiment på en moderne måde kan være med til at fortsætte denne tradition,« siger Søren Christensen.