Spies-ejer ude i voldsom turbulens: Ramt af milliardgæld og enorme kursudsving

Problemerne tårner sig op for den britiske rejsekæmpe Thomas Cook, der ejer det danske rejseklenodie Spies Rejser. Milliardgæld presser selskabet i knæ, og topledelsen er nu på charmeoffensiv hos investorerne. Det ser ud til at være en god idé. Aktien stiger i dag næsten 30 procent.

Værdien af det britiske charterrejseselskab var faldet hele 80 procent siden indgangen til 2018. Arkivfoto: Phil Noble/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store britiske charterrejseselskab Thomas Cook har længe været under hårdt pres. Aktiekursen er faldet markant siden årsskiftet, og den samlede markedsværdi på børsen i London har været presset ned omkring 390 millioner pund (cirka 3,2 milliarder kr.). Det betyder, at værdien af selskabet indtil i går var faldet hele 80 procent siden indgangen til 2018.

Investorerne er bekymret for, om selskabet, der har rødder tilbage til 1841 kan klare presset fra sin 389 millioner pund store gæld, og det har sendt selskabet ud i voldsom turbulens, skriver blandt andre britiske The Guardian.

I dag har kreditvurderingsbureauet Moodys nedgraderet Thomas Cooks kreditværdighed fra B1 til B2 og kalder fremtidsudsigterne for Thomas Cook »negative«. Det har sendt Thomas Cooks erhvervsobligationer, der har udløb i 2022, ned i det laveste kursniveau nogensinde.

Eller oversat til dansk: Investorne frygter, at selskabet går konkurs.

Eller rettere frygtede, for i dag har aktien pludselig vendt næsen den anden vej. Aktiekursen stiger på børsen i London, efter at Thomas Cooks topchef, Peter Fankhauser, ifølge The Gurardian har taget hul på en charmeoffensiv blandt store investorer for at forsikre, at selskabet kan forblive flyvende og ikke har brug for en kapitaltilførsel, som formentlig ville udvande de eksisterende aktionærer i selskabet. Det har der ellers været tiltagende rygter om var nødvendigt, og det har i sig selv været med til at presse aktiekursen nedad.

I sidste uge nedjusterede selskabets topledelse for anden gang på to måneder sine finansielle forventninger til året, der har været hård for charterbranchen, fordi den ekstremt varme sommer på tværs af Europa fik folk til at blive hjemme.

Spies Rejser blev i 2008 en del af Thomas Cook Group, da den britiske rejsekæmpe købte My Travel Northern Europa, som Spies dengang var en del af. Spies Rejser blev stiftet i 1956 af den excentriske rigmand Simon Spies.