Spies-ejer i kæmpe problemer – styrtdykker på børsen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Hvert år rejser tusindvis af danskere med Spies til solrige destinationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Heino Kalis/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en ny uge med en daglig overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder.

1
Nye problemer rammer Spies' ejer

Den britiske rejsekoncern Thomas Cook, der ejer det danske bureau Spies, er endt i alvorlige økonomiske problemer.

Det britiske medie Sky News skriver, at en betalingsformidler, der samarbejder med Thomas Cook i Norden, i øjeblikket forhandler om at forlænge den periode, hvor betalingsformidleren beholder feriegæsters penge – fra to dage til flere uger. Situationen i Norden risikerer dermed at påvirke rejsekæmpens frie pengestrømme i en negativ retning.

Den seneste udvikling kommer efter en turbulent uge for Thomas Cook, som er Storbritanniens ældste og største uafhængige rejsearrangør med mere end 20.000 ansatte og 21 millioner årlige kunder.

I forrige uge rapporterede rejsekæmpen et enormt underskud på 1,46 mia. pund svarende til 12,65 mia. kroner i første halvår. Størstedelen af underskuddet kommer fra en nedskrivning af goodwill i forbindelse med sammenlægningen med MyTravel i 2017.

Fredag styrtdykkede aktien med hele 40 pct., da Citi-analytikere tilskrev værdien af Thomas Cooks egenkapital til nul kroner.

Thomas Cook har dog i løbet af weekenden forsøgt at berolige sine kunder.

»It's business just as normal here,« skriver en af rejsekoncernens ansatte via Thomas Cooks officielle Twitter-profil.

2
Hver dansker vinder 12.500 kr. om året på et indre marked

Vi springer videre til Berlingske, som sætter fokus på de lande, der har fået størst udbytte af at være medlem af EUs indre marked. Konklusionerne tager udgangspunkt i en rapport, som Bertelsmann Stiftung, en af Europas største tænketanke, står bag.

I det samlede billede kommer Schweiz ind på en førsteplads, mens danskerne kan glæde sig over at være nummer fem på listen. Ifølge rapporten har det indre marked løftet Danmarks årlige bruttonationalprodukt med omkring 12.500 kroner pr. indbygger.

Dominic Ponattu, der er økonom og medforfatter til rapporten, bemærker, at Danmark er en lille, åben økonomi, hvor tre fjerdedele af eksporten går til Europa.

»Derfor er det klart, at Danmark nyder godt af lavere handelsbarrierer som følge af EUs indre marked,« forklarer han blandt andet til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Mistænkelige millioner kørte gennem Nordea og Jyske Bank

Formodede momssvindlere lod ifølge Bagmandspolitiet flere hundrede millioner kroner rulle gennem selskaber med konti hos storbankerne Nordea og Jyske Bank fra 2015 til 2017.

»Banken har en forpligtelse til skærpet kontrol og overvågning af alle selskaber, der håndterer penge. Derfor burde alarmklokkerne hurtigere blive aktiveret,« siger den britiske hvidvaskekspert Graham Barrow til Finans.

Nordea må ikke kommentere konkrete kundeforhold, men understreger, at man løbende har indberettet mistænkelige forhold til Bagmandspolitiet.

Sagen er en del af Operation Greed-komplekset, hvor Bagmandspolitiet har tiltalt 17 mulige bagmænd for moms- og skattesvindel for 290 mio. kroner.

Jyske Bank må heller ikke udtale sig om konkrete kundeforhold, men ordførende direktør Anders Dam siger til Finans:

»Det er vores opfattelse, at vi har gjort, hvad vi skulle, og vi håber, at det har været medvirkende til, at SØIK (Bagmandspolitiet, red.) har kunnet rejse sagen.«

Det bør investorerne holde øje med

Her er tre ting, som Nordnets investeringsøkonom Per Hansen følger med i mandag:

  • Der er ikke udsigt til en fredelig handelsløsning mellem USA og Kina. Der er ikke aftalt konkrete nye møder, og Trump har med nye toldsatser signaleret, at han har tid til at vente. Det gør investorerne nervøse for, at der ikke kommer en løsning. Kommer der mandag politisk nyt fra den front, og hvad betyder det, at Google har sluttet sig til rækken af amerikanske teknologiselskaber, som ikke længere vil »levere« software indhold til Huawei?
  • Theresa Mays dage som konservativ premierminister synes at være talte. Det er i hvert fald investorernes konklusion, efter at det britiske pund siden fredag er faldet massivt. Fredag udelukkede Labour og Corbyn en kortsigtet aftale i sin nuværende form om Brexit. Kommer der nye forslag i denne uge, og hvad er fremtiden for Theresa May, spørger investorerne?
  • Ambu-aktionærerne er blevet 25 pct. fattigere siden fyringen af Lars Marcher for ti dage siden. Lørdag annoncerede Ambu et nyt partnerskab inden for engangs-duodenoskop​ med Cook Medical. Kan det være med til at berolige investorerne?

Det sker på markederne

Investorerne på de asiatiske aktiemarkeder har svært ved at finde fælles fodslag mandag.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,4 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: -0,4 pct.
  • CSI 300 i Kina: -1,0 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,3 pct.