Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En overraskende vinder kan vise sig at stå tilbage, når støvet har lagt sig oven på de seneste måneders turbulente opkøbsdrama om Danisco. Med en ejerandel på over ti procent af aktierne i Danisco tyder meget nemlig på, at den amerikanske hedgefond Elliott Associates vil stå tilbage som mindretalsaktionær, når DuPont på fredag afslutter sit bud på Danisco. Det kan blive en særdeles lukrativ position for Elliott Associates, der er berømt – og berygtet – for at investere aggressivt. Intet i de danske børsregler forhindrer nemlig, at DuPont, så snart buddet er udløbet, kan tilbyde de resterende mindretalsaktionærer i Danisco en højere pris for de aktier, de måtte sidde tilbage med. Dermed kan DuPont uden problemer tilbyde Elliott en væsentlig merpris for hedgefondens ti procents ejerandel i Danisco allerede i næste uge, hvis DuPont skulle ønske det.
Første gang i Danmark
»Jeg kan ikke huske, at man tidligere i Danmark har oplevet en situation som denne. I nogle europæiske lande har man regler, der forhindrer en byder i at købe mindretalsaktionærer ud til en højere pris end det oprindelige bud. Men en sådan regel har vi ikke herhjemme. I stedet har vi en regel om, at man skal tvangsindløse ved 90 procents ejerskab. Men når DuPont for eksempel 85 procent på fredag, er der intet til hinder for, at de gennemfører handlen til kurs 700. Og så kort tid efter køber Elliott og de øvrige mindretalsaktionærer ud af Danisco til en lidt højere kurs,« siger Jesper Lau Hansen, professor, dr. jur. og ekspert i børsret på Københavns Universitet. Han understreger, at det teoretisk set ville være en helt uproblematisk operation at give Elliott en højere kurs, end man har givet de Danisco-aktionærer, der allerede har accepteret købstilbuddet. »Bare man først gør det, når buddet er udløbet. Så længe tilbuddet løber, må man ikke forskelsbehandle. Men så snart buddet er udløbet, er man ikke længere forpligtet i forhold til de gamle aktionærer. Det er så bare ærgerligt for dem, at de har takket ja til en lavere kurs,« siger Jesper Lau Hansen. En række førende erhvervsadvokater, som Berlingske Business har været i kontakt med, bekræfter den vurdering. Alle peger på punkt 3.16 i købstilbuddet fra DuPont, hvor det direkte fremgår, at DuPont forbeholder sig retten til efterfølgende at købe op i Danisco-aktierne.
Højere bud efter fristens udløb
»Med mindre DuPont aftalemæssigt skulle have forpligtet sig til ikke at give en højere pris efterfølgende – og det har de ikke i tilbuddet, kan de i en situation som den foreliggende frit betale den højere pris de vil for de resterende aktier. Der er aktuelt tale om et frivilligt overtagelsestilbud fra DuPont, og aktionærerne kan jo blot lade være med at tage imod det, hvis ikke de er tilfredse med prisen på de 700. Når tilbudsperioden er udløbet, og tilbuddet eksekveret, er tilbuddet lukket,« lyder det i en analyse fra et større dansk advokatkontor, Berlingske Business har talt med. Elliott Associates har tidligere sagt, at de køber op i Danisco for at være i selskabet på den lange bane. Over for Berlingske Business havde talsmand Scott Tagliarino fra Elliott dog i går ingen kommentarer til den seneste udvikling – herunder muligheden for et højere bud fra DuPont efter budfristens udløb.