Spekulanter gør klar til Novo Nordisks fedmehøring

Novo Nordisks diabetesmedicin Victoza skal til eksamen som fedmebehandling den 11. september i år. Det bliver en kurstrigger, som vil give anledning til spekulation.

Den 11. september fra kl. 8 til 17 mødes et ekspertpanel udpeget af den amerikanske godkendelsesmyndighed FDA i Maryland på den amerikanske østkyst for at gennemgå resultaterne af forsøg med Victoza – eller Liraglutid, som det aktive stof i medicinen hedder – i en særlig høj dosis til fedmebehandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks mange glade aktionærer, der har kunnet se medicinalselskabets kurs stige med op mod 30 pct. det seneste år, går en ekstra spændende periode i møde i næste måned.

Den 11. september fra kl. 8 til 17 mødes et ekspertpanel udpeget af den amerikanske godkendelsesmyndighed FDA nemlig i Maryland på den amerikanske østkyst for at gennemgå resultaterne af forsøg med Victoza – eller Liraglutid, som det aktive stof i medicinen hedder – i en særlig høj dosis til fedmebehandling.

Det er ikke første gang, Novo Nordisk skal gennem en offentlig eksperthøring om et nyt lægemiddel. Det skete i april 2009, hvor Victoza var til eksamen som diabetesmiddel, og igen i november 2012, da selskabets nye insulin Tresiba blev gennemgået af eksperterne.

Hver gang har høringen givet anledning til uro på kursfronten op til og umiddelbart efter høringen, og aktier for tocifrede milliardbeløb har skiftet hænder med både tab og gevinster til følge. Sådan bliver det også denne gang, vurderer aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

»Kursen vil helt sikkert komme til at svinge. Præcist hvor meget tør jeg ikke spå om, men jeg tror, at vi vil se nogle store udsving op til og omkring mødet, ikke mindst når FDA offentliggør de data, som ekspertpanelet skal forholde sig til,« siger Søren Løntoft Hansen, der forudser, at kursudsvingene bliver »større end hvad potentialet i Victoza til fedmebehandling egentlig kan tilvejebringe«.

Offentlige høringer

Møder i ekspertpanelerne, som FDA har omkring 50 af, følger en fast procedure. Det betyder, at høringerne er offentlige, at interessenter har mulighed for at få taletid på mødet, og at FDA bestræber sig på at offentliggøre de konkrete spørgsmål med tilhørende data, som eksperterne får til opgave at diskutere, senest to dage før mødet. Det sker typisk i form af rapporter, som FDAs embedsmænd og medicinalvirksomheden selv har uarbejdet. Hvis man skal tage de to eksperthøringer om Victoza og Tresiba, som har været afholdt som målestok, vil offentliggørelsen af spørgsmålene påvirke kursen i negativ retning, typisk fordi FDAs rapporter har fokus på bivirkninger. Det viser Berlingske Researchs gennemgang af kursudviklingen omkring de to høringer.

Kursen faldt markant

Da papirerne forud for Victoza-høringen 2. april 2009 blev offentliggjort, faldt kursen markant, fordi det her for første gang kom til den brede offentligheds kendskab, at der eksisterede en mulig risiko for en sjælden form for kræft i bugspytkirtlen. Da ekspertpanelet så tilmed viste sig at stå delte i holdningen til en godkendelse af Victoza, faldt kursen markant. Over en 14 dages periode tabte Novo Nordisks b-aktionærer således omkring 20 milliarder kr.

For Tresibas vedkommende skabte offentliggørelsen af papirerne forud for ekspertmødet, der blev afholdt den 9. november 2012, også røre. Her kom det nemlig frem, at FDA var særdeles bekymret for, om der kunne være hjertekarbivirkninger forbundet med behandlingen med Tresiba. Først tog kursen sig et ordentligt dyk. Det endte dog med en gevinst over tre dage på 29 milliarder kr., da ekspertpanelet endte med at anbefale en godkendelse. Aktieanalytikeren er da heller ikke i tvivl.

»Der vil blive spekuleret og snakket rigtig meget om fedme op til mødet i september,« siger Søren Løntoft Hansen.

Skulle udfaldet af mødet i september blive, at ekspertpanelet anbefaler en godkendelse, kan aktionærerne dog ikke nødvendigvis ånde lettet op. Trods en positiv anbefaling afviste FDA som bekendt i februar 2013 at godkende insulinen. Det gjorde for alvor ondt på de mange b-aktionærer i Novo Nordisk, som mistede 60 milliarder kr. på en dag alene.

FDAs eksperthøringer er offentligt tilgængelige, og FDA webcaster som udgangspunkt møderne. Høringen finder sted i USA og foregår i børsens åbningstid, og da Novo Nordisk er noteret på børsen i New York, åbner det muligheder for investorer med lyst til at spekulere. Det betød blandt andet, at kursen på Novo Nordisk-aktien begyndte at stige voldsomt 25 minutter inden, ekspertkomitéen havde gennemført den endelige afstemning om anbefaling af godkendelse af Tresiba. De vakseste investorer gættede nemlig, hvilken vej vinden blæste ud fra diskussionen forud for afstemningen. Denne gang ser det dog ud til, at det kræver fysisk tilstedeværelse, hvis investorer vil spekulere »live« i resultatet af høringen. Af FDAs mødeindkaldelse fremgår det nemlig, at høringen ikke bliver webcastet, fordi den ikke foregår i FDAs egne lokaler, men på et konferencecenter i tilknytning til University of Maryland.

Novo Nordisk offentliggør torsdag sit halvårsregnskab 2014. Følg med på www.business.dk/medico