Specialisering og købmænd sender danske arkitekter i front

Det er en kombination af mere professionel ledelse og specialisering, som skaber fremgang for de store danske tegnestuer.

Arkitektvirksomheden Gehl Architects har specialiseret sig i intelligent byudvikling og har blandt andet indført cykelstier i Melbourne, Sydney, London og New York. Fold sammen
Læs mere

Når de danske arkitektvirksomheder stormer frem og oplever stor udenlandsk efterspørgsel, skyldes det først og fremmest, at de danske virksomheder er blevet bedre til at specialisere sig. Hemmeligheden er ikke at sige ja til alle slags projekter, men at fokusere på et særligt område og dygtiggøre sig inden for det felt, mener direktør i Danske Ark, Lene Espersen,

»Det, at man har lavet rigtig meget af den samme type byggeri, giver en kompetencer og referencer, som gør, at man bliver dygtigere til at holde sig inden for prisen og tiden,« siger hun.

Bjarke Ingels Group (BIG) er en af de virksomheder, som ved at fokusere på bæredygtighed har formået at skabe højprofilerede projekter som BIG U på det sydlige Manhattan. I stedet for at tænke traditionelle betondæmninger, vil BIG skabe grønne områder, som kan beskytte New York for oversvømmelser og regnvand.

Andre firmaer som Gehl Architecs har gjort det til deres primære område at tænke intelligent byudvikling ind i deres projekter, mens KANT Arkitekter har specialiseret sig i skoler.

»Hvis man er dygtig til en ting og bevarer en medarbejderstab, som kan levere på et bestemt område, takker en ny bygherre ja. De vil have dem, der leverer,« siger Lene Espersen.

Traditionen har typisk været, at den bedste tegner blev chef, men de seneste år, har arkitektvirksomheder skiftet blyanten ud med lommeregneren ved at ansætte folk med økonomikompetencer i de ledende poster.

I BIG er det Sheela Søgaard, som siden 2008 har stået for at skabe resultater på bundlinjen, mens Bjarke Ingels og de andre arkitekter kan fokusere på det arkitekturfaglige. I Arkitema er det økonomen Peter Hartmann Berg som er chef.

Lene Espersen tror på, at en mere professionaliseret ledelse også er en af de ting, som skaber forretningsresultater.

»Det jeg siger til mine medlemmer er, få jer en professionel bestyrelse med andre end arkitekter i. En bestyrelse med marketingfolk, revisorer og advokater til at rådgive jer. For de mindre virksomheder gælder det også om at få nogen at sparre med - gerne med økonomiske kompetencer,« siger hun.