Sparerunder redder TDC

Fyringer og fratrædelser samt flere TV-kunder sikrer Danmarks største teleselskab, selv om fastnetkunderne fortsat flygter i et antal, så TDC nu har færre kunder i Danmark. (Opdateret 9.50)

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fastnetkunderne flygter fortsat fra TDC, og selv om der kom flere TV-kunder og flere mobilkunder i butikken, faldt TDCs omsætning sidste år med en halv milliard kroner.

Til gengæld steg driftsresultatet med 0,7 milliarder kroner til 13,2 milliarder, især på grund af de mange fyringer og fratrædelser i telekoncernen.

Hård konkurrence i 2009

»Set over hele året kan vi være tilfredse med resultatet. Det stærke fokus på omkostningsreduktioner har betydet, at vi har været i stand til at sikre en pæn indtjeningsfremgang,« siger koncernchef siden november, Henrik Poulsen, i en kommentar til regnskabet.

Han understreger, at TDC i 2009 skal satse hårdt på såkaldt markedsvendte tiltag for at skaffe flere kunder i butikken. 2009-resultatet ventes at ligge på samme niveau som 2008.

Færre kunder i Danmark

TDC havde ved nytårstid 11,9 millioner kroner - 6,6 procent flere end året før. Men kunderne kommer fra udlandet.

TDCs ungarske selskab, HTCC, har købt op, ligesom TDCs eneste rigtige, tilbageværende udlandsbastion, mobilselskabet Sunrise i Schweiz, trods købet af Tele 2 i Schweiz havde en faldende indtjening fra 2,4 milliarder kroner i 2007 til 2,2 milliarder i 2008.

I Danmark mister TDC kunder. Antallet faldt med 0,3 procent til 7,8 millioner, fordi flere og flere vælger fastnettelefonen fra og satser på udelukkende at have mobiltelefon. Fremgangen på mobiltelefoni og kabel-TV er dog ikke stor nok til at undgå tilbagegangen, og samtidig slår EUs indgreb mod de skyhøje mobilpriser i udlandet igennem på TDCs resultater.

2.600 færre ansatte

TDC er Danmarks største teleselskab på både fastnettelefoni, mobiltelefoni og bredbånds- eller Internet-adgang. Desuden ejer TDC landets største kabel-TV-selskab, YouSee (det tidligere TDC Kabel-TV)

I september blev 400 fyringer meddelt, og samtidig forsvandt 200 ubesatte stillinger. Kun YouSee gik fri af besparelserne. TDC sagde i 2008 farvel til i alt 1.500 medarbejdere og havde ved årets udgang 14.745 ansatte - 2.645 eller 15,2 procent færre end et år tidligere.

De to andre store teleselskaber, norske Telenor og svenske Telia, aflægger regnskab 11. februar. Telenor ejer i Danmark Sonofon, CBB Mobil, Tele 2, bredbåndsselskabet Cybercity og TV-leverandøren Canal Digital. Telia ejer mobilselskabet Debitel/Call Me og TV-leverandøren Telia Stofa.