Spareplan i Codan koster 120 job

Et spareprogram på 500 mio. kr. hos Codan medfører nu, at forsikringsselskabet nedlægger 120 stillinger i den danske del af forretningen. 50 medarbejdere fyres.

Foto: Simon Læssøe. Codan-direktør Patrick Bergander nedlægger 120 stillinger i Danmark.
Læs mere
Fold sammen

Landets tredjestørste forsikringsselskab, Codan, drives langt fra ligeså effektivt som konkurrenterne Tryg, Topdanmark og Alm. Brand, men det skal der gøres noget ved. Codan har lanceret et spareprogram på 500 mio. kr., og det spareprogram medfører nu, at en række medarbejdere har modtaget en fyreseddel.

Codan har forsøgt at sikre så få faktiske afskedigelser som muligt, og det er blandt andet sket ved, at forsikringskoncernen siden tredje kvartal i 2014 ikke har genbesat ledige stillinger. Patrick Bergander, adm. direktør for Codan i Skandinavien, har nu sat tal på, hvor mange stillinger der nedlægges, og hvor mange medarbejdere der opsiges.

»Vi er kommet frem til, at det er ca. 120 stillinger i Danmark, som vi må nedlægge. Omkring 50 af dem kommer ved opsigelser,« siger Patrick Bergander.

De opsagte medarbejdere er blevet orienteret i sidste uge, og fyringerne sker bredt på tværs af organisationen. Således er det både skadebehandlere, medarbejdere, der arbejder med privatkunder og erhvervskunder, medarbejdere i servicecentret og backoffice med videre der har mistet medarbejdere.

Spareprogrammet er en del af en større strategi, som har været meldt ud internt for et stykke tid siden, og derfor har det i et stykke tid været klart, at stillinger skulle nedlægges i Codan. Alligevel er det naturligvis aldrig populært blandt medarbejderne, når dette gennemføres.

»Mange forstår, at vi har behov for at effektivisere omkostningerne. Det har vi fortalt i forbindelse med indførelsen af vores strategi. Det er gjort med høj grad af fokus på ansvarlighed og professionalisme, og indtil videre har responsen været som forventet - det er klart, at medarbejderne er ikke glade for det,« siger Patrick Bergander.

Det er særligt den danske del af Codan, der også har forretninger i de øvrige nordiske lande, der må holde for, når det kommer til besparelser. Det skyldes blandt andet, at Patrick Bergander kan se, at de øvrige forsikringsselskaber på det danske marked såsom Tryg og Topdanmark er langt mere effektive med en omkostningsprocent i niveauet 14-16, hvilket ifølge Patrick Bergander er »en hel del lavere« end Codans – uden at han ønsker at sætte tal på.

Codans samlede besparelsesprogram lyder på ca. 500 millioner kroner for hele Skandinavien frem mod 2017. Af de 500 mio. kr. er det omkring 60 pct. der skal komme fra it-besparelser - gennem investeringer i nye og mere effektive systemer samt lukning af gamle systemer - og procesforbedringer, mens omkring 40 pct. eller 200 mio. kr. kommer fra faste omkostninger.

»Majoriteten af de 200 mio. kr. skal komme fra Danmark, eftersom vi har en væsentlig højere omkostningsprocent i forhold til vores konkurrenter i Danmark,« siger Patrick Bergander.