Spareplan holder Carlsberg på sporet

Der er pres på omsætning og indtjening i Carlsberg, men topchefen Cees 't Harts store effektiviseringsplan, Funding The Journey, begynder at vise resultater. Her hentes der en halv mia. kr. i besparelser.

Cees't Hart, koncernchef i Carlsberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er pres på ølsalget i Carlsberg, men finansielt er der fremgang. Det er den umiddelbart dom på en 2016-regnskab fra den danske bryggerikæmpe.

Carlsberg omsatte i 2016 for 62,6 mia. kr. og tjente 8,3 mia. kr. på driften. Det er en tilbagegang fra omsætningen året før på godt 65 mia. kr og en driftindtjening på 9,2 mia. kr. Men i lønsomheden, altså forholdet mellem omsætning og indtjening, er der fremgang i virksomheden. Driftsmarginen går således frem 12,9 pct. til 13,2 pct.,

Det er væsentligt, fordi Harts store turnaroundplan for Carlsberg netop handler om at skabe mere værdi, ikke kun om at vokse på omsætning, som tidligere har været et mantra i virksomheden.

Men endnu mere interessant er det, at topchef Cees 't Harts medicin nu - omend i det små - begynder at virke. Han kom til i 2015 og lancerede sidste år en ny todelt plan for Carlsberg, som skal styrke virkosmheden i den fremtidige konkurrence. Første del af planan er en finansieringsplan, Funding The Journey, som skal give Carlsberg finansiel fleksibilitet til igen at kunne fokusere på vækst efter at have stået i stampe de seneste otte år.

Og Funding The Journey begynder at vise resultater. Her henter Carlsberg en halv mia. kr. i besparelser ud af en samlet målramme på 1,5-2 mia. kr., som Carlsberg skal have realiseret i 2018.

»I året løb tog vi betydelige skridt mod at blive en mere succesfuld virksomhed. Vi lancerede vores strategi - Sail22 - og dens hovedprioriteter er nu integreret i vores planer for 2017. Dertil kommer, at Funding The Journey gav afkast hurtigere end ventet,« lyder det fra Cees 't Hart i regnskabsmeddelelsen.

»I 2017 er vi opsatte på at opnå betydelige dele af yderligere gevinster, der er i Funding The Journey, som skal gøre det muligt for os at vokse yderligere organisk og investere i Sail22-relaterede aktiviteter som skal støtte den fremtidige vækst i virksomheden,« lyder det videre fra topchefen.

Årsregnskabet viser desuden, at Carlsbergledelsen lykkes med at høvle af gælden. I 2016 reducerede ølkoncernen således sin gæld med 5,4 mia. kr., så den samlede gæld antager godt 25,5 mia. kr. eller hvad der svarer under 2 gange driftindtjeningen (ebitda), hvilket er et klart signal om, at Carlsberg er i gang med at sikre sig yderligere finansiel fleksibilitet.