Sparekassernes fondsmodel kan have spillet fallit

Jørn Astrup Hansen, tidligere oprydder i EHB Bank, mener, at tiden er løbet fra de danske sparekassers fondsmodeller. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foto: Claus Fisker

Siden starten af finanskrisen i 2008 er fire sparekasser, der er omdannet til aktiesparekasser, gået ned, mens fem andre er blevet overtaget af konkurrerende banker. Jørn Astrup Hansen mener kun, at det er Spar Nord Bank og Svendborg Sparekasse, der vil være i stand til at stå på egne ben, mens det ser sort ud for Sparekassen Faaborg, Sparekassen Himmerland, Sparekassen Lolland, Sparbank og Sparekassen Hvetbo.

Fondene er blevet insolvente, da værdien af fondenes aktiver, primært aktier i de respektive banker, er faldet voldsomt under krisen. Samtidig har fondene stiftet stor gæld, som så er blevet optaget i sparekasserne og har resulteret i nedskrivninger.

Problemet er ifølge Jørn Astrup Hansen den lovgivning, der blev lavet, da fondene skulle på børsen, og som blandt andet tvang fondene til at indsætte sparekassens bestyrelse til at udgøre et flertal i fondernes bestyrelser. Lovgivningen på området er blevet ændret, da flere fonde er kommet i problemer efter særdeles tvivlsomme forretninger.