Sparekassen Sjælland gør klar til børsnotering

Med en fornuftig halvårsrapport for årets to første kvartaler er Sparekassen Sjælland ved at være klar til den planlagte børsnotering i fjerde kvartal.

Foto: Christian Liliendahl. Administrerende direktør i Sparekassen Sjælland Lars Petersson planlægger en børsnotering i fjerde kvartal af 2015.
Læs mere
Fold sammen

27.000 garanter skal måske snart vænne sig til i stedet at være aktionærer.

Med et fornuftigt regnskab og et overskud på 40 millioner for første halvår af 2015 gør Sparekassen Sjælland sig nemlig klar til den længe ventede børsnotering i fjerde kvartal i år.

»Børsnoteringen går fuldstændig efter den plan, vi har lagt. Faktisk går det bedre, end vi kunne havde forudset, fordi tingene vender rundt på Sjælland. Det skyldes, at væksten i København breder sig til hele Sjælland,« siger administrerende direktør Lars Petersson.

De mange garanter lægger ifølge Lars Petersson også mærke til den vækst, der breder sig på Sjælland, hvilket giver anledning til en vis optimisme hos de garanter, som står til i stedet at blive aktionærer.

»Garanterne har bakket os usædvanligt godt op, selv om en børsnotering giver anledning til en hel del spørgsmål. Men vi har tilgang i garanter, så vi er ikke udsatte for, at der er en hel masse, der flygter. Tværtimod,« siger Lars Petersson.

Sparekassens basisindtjening for årets to første kvartaler er steget med 20 procent i forhold til samme periode sidste år, fordi det i løbet af de seneste syv år er lykkedes at øge antallet af kunder fra 60.000 til 140.000.

Dertil kommer en faldende tendens i antallet af nedskrivninger, og administrerende direktør Lars Petersson forventer, at en bedring i det sjællandske boligmarked i fremtiden vil få nedskrivningerne til at falde endnu mere.

Mange andre danske banker kæmper med store nedskrivninger på grund af krisen i landbruget og en faldende mælkepris, men hos Sparekassen Sjælland sætter landbruget ikke et afgørende spor i regnskabet. Således udgør sparekassens samlede eksponering mod landbruget kun 7,3 procent.

Mens udlånet til private stiger, falder det samlede udlån fra 9981 millioner kroner til 9731 millioner kroner. Men ifølge Lars Petersson er det helt efter planen, fordi sparekassen er ved at skille sig af med mange af deres uønskede udlån til erhvervsejendomme.

»I årsrapporten for 2014 beskrev vi, at sparekassen fortsætter med at nedbringe store ejendomsengagementer. Det mål har vi forfulgt med omhu, og vi arbejder os dermed fortsat ud af vores større ejendomsengagementer. Den proces forventes afsluttet i indeværende år,« siger Lars Petersson.