Sparekasse kommer godt fra start på børsen

Sparekassen Sjælland får en fin debut på fondsbørsen, lyder det fra investeringsøkonom.

Sparekassen Sjællands administrerende direktør, Lars Petersson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets ældste sparekasse, Sparekassen Sjælland, er nu officielt noteret på fondsbørsen.

Det var en kendsgerning kl. 09.00, hvor sparekassens aktiekurs åbnede i kurs 107 og en time senere har stabiliseret sig omkring kurs 105.

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, vurderer, at Sparekassen Sjælland »er kommet meget godt fra start«.

»Introduktionen er foregået fuldstændig uden dramatik. Kursen svingende en lille smule op og ned i starten, men den har nogenlunde stabiliseret sig omkring kurs 105. Det svarer til den indtjening, som Sparekassen Sjælland har dokumenteret, og som også er realistisk, at de kommer til at lave de kommende år. Alt i alt er det en fin debut, som ligger helt tæt på det forventede,« siger Per Hansen til Berlingske.

Det er Sparekassen Sjællands forventning, at basisindtjeningen for 2015 vil ligge i niveauet 325 til 350 mio. kroner, mens sparekassen næste år venter en lavere indtjening i niveauet 310 til 350 mio. kroner.

Velkommen til Fondsbørsen

Chef for Notering og Selskaber på Nasdaq Copenhagen, Carsten Borring, byder Sparekassen Sjælland velkommen på fondsbørsen.

»Selskabet træder ind på fondsbørsen med 190 års erhvervs-erfaring og et lokalt forankret filialnet, der strækker sig fra Asnæs til Amagerbrogade og fra Hillerød til Holbæk. Nasdaq Copenhagen ser frem til at kunne tilbyde selskabet en plads på aktiemarkedets hovedstrøg, hvor både danske og internationale investorer dagligt afsøger investeringsmuligheder,« lyder det fra Carsten Borring.

På fondsbørsen er der i alt optaget 13.031.230 aktier til en norminel værdi af 10 kroner pr. styk. Det svarer til, at sparekassen har fået en aktiekapital på 130,3 mio. kroner.

Det er repræsentantskabet i Sparekassen Sjælland, der i november enstemmigt besluttede at omdanne sparekassen til et aktieselskab.

Det betyder, at de i alt 26.000 garanter nu er blevet aktionærer i stedet. Derudover har AP Pension indtrådt som selskabets absolutte storaktionær med en aktieandel på 6,4 procent., mens Købstædernes Forsikring står med en aktieandel på 3,8 procent.

Få danske børsnoteringer i 2015

Sparekassen Sjællands adm. direktør, Lars Petersson, fastslog tidligere på ugen, at børsnoteringen vil være til gavn for bankaktionærerne.

»I krisetid er garanten alt andet lige sikret kurs 100, og det har vi sikret vores garanter i hele krisetiden – de har jo ikke tabt én krone på aktiekurser eller noget som helst. Nu står vi efter vores vurdering foran en bedre tid. Det ville en garant ikke få glæde af, det ville også være kurs 100. Men i gode tider vil pengeinstituttet tjene flere penge, og det vil komme aktionærerne til gode,« sagde han mandag til Berlingske.

Kort tid efter børsnoteringen udtaler Sparekassen Sjællands adm. direktør, Lars Petersson følgende:

»Optagelsen af aktierne i Sparekassen Sjælland til handel og officiel notering på Nasdaq Copenhagen markerer afslutningen på en intens proces for alle Sparekassens medarbejdere og begyndelsen på et spændende nyt kapitel i Sparekassens lange historie. Vi vil i de kommende år arbejde hårdt og målrettet på at fastholde og styrke Sparekassens markedsposition og dermed skabe grundlaget for en positiv rejse for Sparekassens trofaste og kommende aktionærer,« siger Lars Petersson, som nu endelig kan glæde sig over, at den lange proces med børsnoteringen er i mål.

Dagens børsnotering står i kontrast til trenden herhjemme, hvor antallet af danske børsnoteringer er faldet og faldet i den senere tid. I år har der faktisk kun været to danske børsnoteringer. I foråret sendte Novo Nordisk NNIT på børsen, mens Sparekassen Sjælland altså nu ser ud til at afslutte året med dagens børsnotering.

En del af årsagen til de få børsnoteringer kan formentlig tilskrives forrige års historiske børsskandale, hvor OW Bunker som et skrækscenarie gik konkurs efter blot et halvt år på børsen.

Nu er det imidlertid forlængst blevet tid til at se fremad, og spørgsmålet er derfor, hvad vi kan vente af danske børsnoteringer i 2016?

Udsigt til flere danske børsnoteringer

Som Berlingske skriver i dag, ventes en del af den prestigefyldte notering af DONG at ske næste år. Det er Finansministeriet, der forvalter den danske stats kontrollerende aktiepost i DONG, så det er her, at beslutningen er taget i samarbejde med investeringsbanken Rotschild.

I mindre skala har tagpapvirksomheden flere gange måtte udskyde en mulig børsnotering. Ifølge en centralt placeret kilde lyder det, at »planerne er udskudt til 2016,« og Icopal forventes derfor tidligst at være børsnoteret til næste forår.

Ligeledes har Scandinavian Tobacco Group, længe lurepasset om børsnotering. I går kunne adm. direktør i tobaksvirksomheden, Niels Frederiksen, dog melde selskabet klar til indtage børsen. Selskabet venter nu blot på grønt lys fra ejerne.

Således ser det altså allerede ud til, at 2016 vil byde på flere danske børsnoteringer end det snart forhenværende år.