Spar Nord-topchef lover nu afkast af investeringer

Efter nogle år med investeringer i både nye afdelinger i resten af landet samt kundegrupper fra andre banker tror Spar Nord på, at belønningen kommer nu.

Efter nogle år med investeringer i både nye afdelinger i resten af landet samt kundegrupper fra andre banker tror Spar Nord på, at belønningen kommer nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har knebet lidt med afkastet på den investering, som Spar Nord over de senere år har lavet i at forøge sin forretning. Banken har i runde tal fordoblet antallet af kunder i banken på 10 år. Men det har ikke sat sig i samme omfang i regnskabstallene - blandt andet fordi en finanskrise satte privatforbruget i stå.

Men nu tror banken på, at afkastet kommer, efter et kvartal med voksende udlån for første gang længe.»Generelt har vi jo haft en udfordring med bankudlån, men vores er faldet relativt mindre end sektorens. Så det kan være svært at se afkastet på vores investeringer. Men der er ingen tvivl om, at vi nu får glæde af, at vi har fordoblet vores kundeantal på ti år,« siger adm. direktør i Spar Nord Lasse Nyby.

Samtidig glæder han sig over, at udvidelsen af forretningsomfanget, som senest består i opkøb af kundegrupper fra henholdsvis Basisbank og FIH, ikke har medført stigende tab.

»Risikoen er ellers at få øretæver på nedskrivninger, når man udvider. Men nedskrivningerne er faldet lidt i forhold til 2013,« siger Lasse Nyby.

Tyngden i nedskrivningerne ligger især på landbrug, og Lasse Nyby vurderer, at svinepriserne stadig ligger på et niveau, hvor det er svært at drive et rentabelt svinebrug.

Fremadrettet udstikker opkøbet af 900 erhvervskunder fra FIH et af de områder, som Spar Nord vil have fokus på.

»Nu skal vi have integreret de 900 kunder fra FIH, og vi vil gerne udvikle os mere som erhvervsbank. Vi har mest fokus på små og mellemstore virksomheder, men vi er en »full-service« bank, hvor vi vil slå på, at vi er tæt på kunderne og kan træffe hurtige beslutninger,« siger Lasse Nyby, som vil se et kvartal mere med fremgang i udlånene, før forventningerne til fremtiden skrues op.

Men han forventer, at både erhvervskunder og boligejere bidrager til væksten fremover - boligejerne fordi han regner med, at det meget lave renteniveau får konverteringslysten til at blomstre i indeværende kvartal. Samarbejdspartneren Totalkredit har som det eneste realkreditinstitut åbnet for 30-årige lån til 2,5 procent i fast rente.