Spar Nord tjener godt på dyrere boliglån

Landets femtestørste bank nyder også i dette års første seks måneder godt af sidste års omdiskuterede stigninger på priserne for boliglån.

Spar Nord Banks hovedsæde på Skelagervej i Aalborg. Banken er onsdag kommet med sit halvårsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der er fortsat god vækst i indtjeningen hos Spar Nord Bank, som onsdag har præsenteret et halvårsregnskab med plusser på de fleste af nøgletallene.

Det er dog især posten nettogebyrindtægter, der bidrager til væksten i indtægterne. I årets første seks måneder er den nået op på 573,2 mio. kroner, hvilket er 10,5 procent højere end samme periode sidste år.

»Stigningen kan især henføres til en fortsat fremgang i indtægterne fra realkreditformidling drevet af såvel volumenvækst som prisjusteringer,« skriver banken om udviklingen.

Bag ordet »prisjusteringer« gemmer der sig et af sidste års mest omdiskuterede begivenheder i den danske finansverden. Spar Nords realkreditlån er formidlet af det Nykredit-ejede Totalkredit, som i februar sidste år varslede stigende bidragssatser. Det er de gebyrer, realkreditselskaberne opkræver for at administrere boligejernes lån.

Vækst i realkreditlån

Volumen af formidlede realkreditlån er ifølge Spar Nord siden nytår vokset med 1,7 mia. kr. eller 2 procent til 75,3 mia. kroner, hvoraf formidlingen af realkreditlån til private kunder udgør 63,9 mia. kroner og erhvervskunder de resterende 11,4 mia. kroner.

Prisstigningerne blev af Nykredit i øvrigt forklaret med, at man at op mod kommende, skrappere kapitalkrav fra myndighedernes side skulle hæve indtjeningen for at kunne polstre sig. De andre realkreditselskaber fulgte trop efter en længere periode, hvor Nykredit stod alene i stormvejret.

Flere banker har valgt at tilbagebetale de ekstra omkostninger, der har været for boligejerne i forbindelse med bidragsstigningerne, men det fodspor har Spar Nord indtil videre ikke udtrykt planer om at følge. Senest i februar afviste Spar Nords topchef Lasse Nyby denne rute og forsvarede samtidig prisstigningerne.

»Jeg kan godt forstå argumentet om at hæve bidragssatserne. Når man kigger på prisen på dansk boligfinansiering, så ligger den markant under, hvad man ser i udlandet. Når man samtidig kigger på de kapitalkrav, som løbende har været stigende på boligområdet, kan jeg godt forstå udbyderne,« sagde Lasse Nyby til Berlingske Business dengang.