Spar Nord: Ser lysere på landbruget i 2017

Spar Nord kom ud af fjerde kvartal med et resultat, der var bedre end i samme periode sidste år. Mens der fortsat er pres på toplinjen med et fald i nettorenteindtægterne, så kan banken glæde sig over et fald i nedskrivningerne og positive kursreguleringer.

Spar Nord Bank, hovedsæde på Skelagervej i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fjerde kvartal landede bankens nettoresultat på 147,9 mio. kr. mod 117,4 mio. kr. i samme periode sidste år. Basisindtjeningen før nedskrivninger faldt imidlertid en smule til 239,8 mio. kr. fra 244,8 mio. kr.

For hele 2016 realiserede Spar Nord en basisindtjening før nedskrivninger på 1271 mio. kr., hvilket er noget højere end bankens forventninger fra årets start, men under niveauet i 2015, da det landede på 1487,9 mio. kr.

Spar Nord har i 2016 haft ekstra omkostninger i forbindelse med skift af datacentral samt implementering af en ny strategi.

- Set i lyset af den hårde konkurrence på markedet og ikke mindst set i lyset af den beskedne samfundsøkonomiske vækst og det lave renteniveau betragter vi det opnåede resultat som meget tilfredsstillende, siger Spar Nords administrerende direktør, Lasse Nyby, i regnskabet.

For hele året nåede banken et nettoresultat på 838,2 mio. kr. mod 896,8 mio. kr., og resultatudviklingen og solide kapitalforhold gør, at banken indstiller til generalforsamlingen, at der udbetales et udbytte på 5 kr. per aktie, svarende til en en udbetaling på 75 pct. af overskuddet.

Spar Nord venter i 2017 fortsat en basisindtjening på 1,1-1,2 mia. kr. før nedskrivninger. Banken kom i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal med en foreløbig prognose for 2017, og den bliver altså gentaget i torsdagens årsregnskab.

Endvidere venter banken færre nedskrivninger i år end sidste år.

- For så vidt angår nedskrivninger på udlån forventes tendensen fra andet halvår af 2016 at fortsætte. Forbedrede afregningspriser på både mælk og svinekød vil bidrage til, at bankens nedskrivninger på landbrugsudlån - og dermed de samlede nedskrivninger - vil være faldende, skriver banken.

- I verden omkring os vil det lave renteniveau og den formentlig fortsat relativt beskedne efterspørgsel efter lån og finansiering betyde, at der endnu en gang skal kæmpes hårdt for toplinjen. Men 2017 er også et år, hvor vi på kreditsiden gerne skulle opleve endnu et skridt i den rigtige retning, siger Lasse Nyby.