Spar Nord opjusterer - og nedskriver 96 millioner

Spar Nord regner med 100 millioner kr. højere basisindtægter i første halvår, men præsenterer samtidig yderligere nedskrivninger for 96 millioner kr.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er både skidt og kanel fra Spar Nord fredag morgen.

Banken løfter på den ende side forventningerne til første halvårs basisindtjening med 100 mio. kr., men nedskriver samtidig 96 mio. kr. på sine udlån.

"Den primære årsag til opjusteringen er en fremgang i den aktivitetsafhængige indtjening, som blandt andet er affødt af stor konverteringsaktivitet på realkreditområdet. Hertil kommer positive kursreguleringer på bankens obligationsbeholdning som følge af det lave renteniveau," skriver Spar Nord i en fondsbørsmeddelelse.

Forventningen til basisindtjeningen i første halvår 900 millioner kr. før nedskrivninger, hjulpet på vej af bankens forventning om, at kunne holde omkostningerne på 2011-niveau.

De højere nedskrivninger på bankens udlånsportefølje skyldes udfordringerne i ejendoms- og landbrugssektorerne, som har fået Finanstilsynet til at skærpe retningslinjerne for værdiansættelse af aktiver.

"Stigningen i forhold til første kvartal kan for 96 mio. kr. vedkommende henføres til Finanstilsynets præciserede retningslinjer omkring værdiansættelse af sikkerheder i engagementer inden for ejendoms- og landbrugssektoren. 45 mio. kr. heraf kan således henføres til udlån til ejendomssektoren – specifikt til ændret værdiansættelse af sikkerheder i forbindelse med udviklingsprojekter. De resterende 51 mio. kr. kan henføres til udlån til landbrugssektoren – specifikt til højere standardrealisationsomkostninger i forbindelse med forceret salg samt reduceret værdiansættelse af produktionsmateriel og udenlandske aktiver," skriver Spar Nord, som samlet forventer at nedskrive 115 millioner kr. mere i andet kvartal end i årets tre første måneder. I første kvartal lå bankens samlede nedskrivninger på 106 mio. kr. og når halvårsregnskabet offentliggøres 15. august, kan posten dermed ventes at udgøre 221 mio. kr.

Spar Nord forventer, at nedskrivningerne fra tredje kvartal  vil være tilbage på niveauet fra første kvartal.