Spar Nord og Formueinvest overvejer skilsmisse

Kreditkrisen har ramt investeringsselskabet Spar Nord FormueInvest, der tidligere var en del af Ålborg-banken Spar Nord. Uroen på de finansielle markeder i forlængelse af krisen har barberet omkring 100 mio. kr. af det ventede overskud i år, og ledelsen overvejer nu en eventuel skilsmisse fra Spar Nord Bank.

Spar Nord Bank stod bag børsnoteringen af Spar Nord Formueinvest i 2005, men der er i dag ingen direkte formel relation mellem de to selskaber. Dog varetager Spar Nord Bank investeringerne i Formueinvest, der ifølge ledelsen siden børsnoteringen har været klart "utilfredsstillende".

- Det er klart, at der skal rettes op på det her. Hvis man har et investeringsselskab, der ikke genererer afkast, siger det sig selv, hvordan det vil gå. Vi skal have rettet op på tingene, og en af mine opgaver er at kigge på det mandat vi har givet kapitalforvalteren Spar Nord Bank, siger administrerende direktør Henrik Bærtelsen fra Spar Nord Formueinvest til RB-Børsen.

Grunden til navnesammenfaldet skal findes i, at Spar Nord i sin tid ville brande sin kapitalforvaltning, men der er i dag ingen formelle bånd mellem de to selskaber. Dog er de personlige bånd mellem de to selskaber ret åbenlyse.

Bestyrelsen i Spar Nord FormueInvest har netop ansat Henrik Bærtelsen som administrerende direktør i Spar Nord FormueInvest. Han kommer fra et job i netop Spar Nord Bank.

- Det er et selvstændigt selskab med en selvstændig bestyrelse og selskabets kapital forvaltes af Spar Nord Bank. Vi skriver meget tydeligt i vores børsmeddelelse, at vi er meget utilfredse med vores resultat og med forvaltningen af vores penge. Det får os til at overveje en række ting, da det ikke er en holdbar situation i længden, siger Henrik Bærtelsen, der dog understreger, at det ikke direkte er kreditkrisen, der rammer selskabet.

- Første kvartal går rigtig godt med et resultat på 30 mio. kr. I andet kvartal får vi negative kursreguleringer på danske realkreditobligationer på omkring 50 mio. kr., og der kommer vi bagud på point, og vi bliver nødt til at nedjustere årsforventningerne til et nul. I tredje kvartal får vi et skud på vores aktiebeholdning, som en følge af subprime-krisen, og der taber vi 23 mio. kr. på kursreguleringer af vores aktiebeholdning. Men det har intet direkte med subprime-krisen at gøre. Vi har ingen direkte eksponering mod subprime overhovedet, påpeger han.

RB-Børsen