Spar Nord nedlægger hvert 15. job

Den nordjyske bank Spar Nord er klar med en ny strategiplan, der skal give et forbedret resultat på 300 mio. kr. over tre år. Som et led i planen skal godt 100 stillinger nedlægges, siger direktør Lasse Nyby.

Spar Nord Bank skal nedlægge godt 100 stillinger de kommende tre år, siger adm. direktør Lasse Nyby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når indtægterne på kerneforretningsområderne udebliver, så må man finde nye veje og skære omkostningerne til for at beholde en tilstrækkelig indtjening. Det er kort sagt tanken bag den tre-årige strategiplan, som Spar Nord Bank onsdag har præsenteret.

Lasse Nyby, der er adm. direktør i Spar Nord, forventer, at strategiplanen i løbet af de tre år fra 2017 til 2019 vil forbedre resultatet med 300 millioner kroner.

»Vi prøver at adressere nogle af de udfordringer, som vi står over for såsom lav økonomisk vækst, lave renter og i øvrigt også en stigende konkurrence. Vi kan se, at hvis vi ikke gør noget, så vil presset på vores indtægter fortsætte nedad. Det er også sådan, at der automatisk ligger nogle lønstigninger og omkostningsstigninger inde i regnskabet hvert år, så vi kan stille og roligt se, at hvis vi ikke gør noget, så vil vores indtjening ikke blive konkurrencedygtig fremadrettet. Så nu prøver vi at adressere nogle af de udfordringer, herunder også hvad der sker på hele digitaliseringssiden og kundernes adfærd,« siger Lasse Nyby.

De 200 millioner kroner skal findes i ny indtægter. Her vil banken blandt andet kigge på, hvilke forretningsområder der kan styrkes og bygges videre på. Det gælder eksempelvis private banking-området, som Spar Nord vil bruge flere kræfter på.

En del af strategiplanen er også at effektivisere. Det betyder, at der over de tre år skal skæres 100 millioner kroner af omkostningerne. Og da omkostningerne til lønudgifter fylder meget, er en del af planen at nedlægge en række stillinger.

»Cirka 61 procent af vores omkostninger er løn, så det er klart, at når vi siger, at vi skal spare 100 millioner kroner, så er det også ensbetydende med, at vi skal være nogle færre medarbejdere ved udgangen af 2019, end vi er i dag,« siger Lasse Nyby og uddyber:

»Vi er omkring 1550 medarbejdere i dag. Vi siger, at vi skal spare omkostninger for cirka 100 millioner kroner, og hvis du så siger, at de 60 procent af dem er lønninger, så er det 60 millioner kroner, vi skal spare i lønninger. Og det svarer vel til godt 100 job, som skal nedlægges over den her periode.«

Det kan ske på mange måder, forklarer han videre. En del findes ved en naturlig afgang, når medarbejdere pensioneres eller skifter til andre job. Her kan banken vælge at undlade at genbesætte stillingen. Men der kan også komme deciderede afskedigelser, siger Lasse Nyby.

»Generelt forholder vi os til situationen, når vi gennemfører de her tiltag. Når vi eksempelvis lukker filialer prøver vi at se på, hvad vi har af jobmuligheder til de medarbejdere, der bliver berørt af det. Men det kan selvfølgelig i sidste ende betyde, at vi skal ud og afskedige,« siger direktøren.

Antallet af filialer skal fortsat justeres løbende. Det sker ifølge Lasse Nyby i takt med, at kunderne benytter filialerne mindre og mindre til en lang række opgaver, hvorfor det i dag ikke er lige så nødvendigt for de fleste kunder at have en filial meget tæt på ens bopæl.

»Vi kigger løbende på, om den afdelingsstruktur, vi har i dag, passer til den efterspørgsel, der er fra kunderne i forhold til at komme i en filial. Det har vi delvis taget konsekvensen af her i andet halvår, hvor vi har besluttet at lukke 12 afdelinger ud af de 70, vi har,« siger Lasse Nyby og fortsætter:

»Derudover kigger vi på, om de opgaver, der løses ude i filialerne, mere hensigtsmæssigt kan løses fra mere centralt hold. Det kan være basale ting som kortindsigelser, ændringer i Betalingsservice osv. Opgaver, som ofte i dag lander hos rådgiveren, men som vi tror vi kan håndtere mere effektivt i et kundeservicecenter.«