Spar Nord fremlægger rekordregnskab

Onsdag fremlagde Spar Nord det bedste halvårsregnskab i bankens historie med et resultat før skat på 740 millioner kroner. Med bankens høje egenkapitalforrentning tegner det godt for aktionærerne.

Foto: HENNING BAGGER. Lasse Nyby, direktøren Spar Nord, har god grund til at smile, efter banken onsdag fremlagde det bedste regnskab i selskabets historie. Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Der er gyldne tider på vej for de cirka 120.000 aktionærer i Spar Nord.

Den nordjyske bank offentliggjorde onsdag sit regnskab for første halvdel af 2015, og resultatet er med 740 millioner kroner før skat det bedste i bankens historie. For aktionærerne betyder det, at de kan se frem til store udbytter.

»Sammen med regnskabet offentliggør vi en ny udbyttepolitik, hvori vi lover, at vi i de kommende år vil udbetale mindst to tredjedele af vores overskud til aktionærerne,« siger den administrerende direktør i Spar Nord, Lasse Nyby.

Overskuddet i banken er altså historisk stort, og ikke overraskende vækker det glæde hos Lasse Nyby.

»Vi har grund til at være rigtig godt tilfredse med det halvårsregnskab, vi lige har offentliggjort. Det har vi, både fordi resultatet i kroner og ører er det bedste, vi nogensinde har præsteret, og fordi den forretningsmæssige udvikling, der ligger bag resultatet, på langt de fleste områder er tilfredsstillende,« siger han.

 

Aktionærudbytte skyldes lav vækst

Spar Nords nye politik om store afkast til aktionærerne kommer, fordi banken ikke planlægger de helt store træk på hverken udlåns- eller opkøbsfronten i den nærmeste fremtid. Og ifølge Christian Hede, analytiker hos Nordea, er det store afkast til aktionærerne et logisk træk af banken.

»Der er ikke meget vækst derude, og der er heller ikke rigtig noget at købe fra Spar Nords perspektiv. Derfor skal de enten akkumulere kapital, eller de skal betale meget ud til deres aktionærer. Gør de det første, får de dårligere og dårligere egenkapitalforretning, så det giver fuldstændig mening at give udbytte til aktionærerne,« siger han.

Ifølge Mads Thinggaard, bankanalytiker i Handelsbanken Capital Markets, gør Spar Nord med den nye udbyttepolitik ikke kun deres aktionærer glade. De positionerer også sig selv stærkere på markedet.

»Det er positivt, at de bliver meget mere markedskonforme og får lukket hullet til nogle af de andre banker, som er meget aggressive i forhold til at betale penge tilbage til deres aktionærer,« siger han.

Fremgang siden 2014

Den nordjyske banks regnskab for første halvdel af 2015 viser altså et resultat før skat på 740 millioner kroner. Det er en fremgang på 45 procent sammenlignet med samme periode sidste år, og det svarer til en årlig egenkapitalforrentning før skat på lidt over 20 procent.

De halvårlige basisindtægter for 2015 landede på 1920 millioner kroner, hvilket svarer til en stigning på 17 procent i forhold til samme periode i 2014. På samme måde steg bankens nettorenteindtægter med næsten seks procent fra 844 til 893 millioner kroner i samme periode.

Første kvartals salg af aktieposten i Nørresundby Bank bidrager til halvårsresultatet med 217 millioner kroner, men selv når denne gevinst fraregnes, er der tale om det bedste halvårsresultat i Spar Nords historie.

Landbrugskrisen sætter spor

På trods af at Spar Nord har haft deres bedste halvår nogensinde, kan krisen blandt Danmarks mælkeproducenter tydeligt aflæses i regnskabet. Her står landbruget således for 85 procent af bankens nedskrivninger for udlån.

Spar Nords samlede nedskrivninger for udlån i første halvdel af 2015 var på i alt 166 millioner kroner, hvoraf landbruget tegnede sig for 139 af disse millioner. Til sammenligning var nedskrivningerne på privatkunder på 21 millioner kroner, mens det for erhvervskunder var på seks millioner kroner.

Det store nedskrivningsbehov tyder ifølge Christian Hede dog mere på, at landbruget er i en dyb krise, end at Spar Nord fører en uforsvarlig udlånspolitik.

»Landbruget er den eneste industri i Danmark, der har et problem som sektor. Jeg er slet ikke i tvivl om, at landbrugsnedskrivninger stadig er det, der kommer til at fylde i regnskaberne i de næste kvartaler,« siger han.