Spar Nord-chef efter myndighedsdialog: Vi er lidt overraskede

Spar Nords administrerende direktør, Lasse Nyby, synes »ikke helt«, det hænger sammen, at banken i tilfælde af en afvikling skal behandles som en Sifi-bank (systemisk vigtige institutioner) - uden at være en Sifi-bank.

Arkivfoto. Lasse Nyby, direktør Spar Nord Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

At afviklingsmyndighederne ifølge Spar Nord lægger op til at behandle banken i den kategori betyder, at den skal være endnu mere velpolstret end ellers.

Ritzau Finans: Er I overraskede over, at det er den synsvinkel, myndighederne anlægger over for Spar Nord?

»Det må vi sige, at vi er. Nu har vi været i dialog igennem en længere periode, så jeg er ikke overrasket på dagen, men samlet set synes jeg godt, det kan virke lidt overraskende, i og med at vi i dag ikke er Sifi-bank, og myndighederne så mener, at vi skal afvikles som Sifi-bank, hvis det var, at vi på et tidspunkt skulle afgå ved døden.«

»Så på den måde synes vi ikke helt, det hænger sammen, men kan selvfølgelig også godt se, at vi med vores størrelse måske trækker mere i den retning end nedad,« siger Lasse Nyby.

Som følge af den ventede beslutning hos afviklingsmyndighederne har Spar Nord besluttet af skære i udbyttet og se på mulighederne for at bruge interne modeller til at fastslå kapitalbehovet.

»Vi ønsker at gøre begge dele (for at forbedre kapitalforholdene, red.). Vi reducerer vores udlodninger og er samtidig nødt til at kigge på, om vi kan forbedre vores solvens igennem brug af interne modeller,« siger Lasse Nyby.

Finanstilsynet udpegede i 2014 de systemisk vigtige finansielle institutter (Sifi'er) i Danmark, og de blev efterfølgende mødt med skærpede kapitalkrav fra myndighederne.