Spar Nord-chef: Boligejere har skæppet i kassen

Konvertering af boliglån og nye renteindtægter fra opkøb har trukket Spar Nords regnskab op og udløst en opjustering.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Især tre indtægtskilder trækker driften i Spar Nord frem til en opjustering af basisindtægterne for hele året på 100 mio. kr., forklarer adm. direktør i banken Lasse Nyby.

For det første har boligejernes konverteringer af deres realkreditlån fået gebyrindtægterne til at vokse med 18 pct. til 625 mio. kr.

»Vores gebyrindtægter er faktisk rekordhøje, og det kommer dels fra formueforvaltning, dels fra konvertering af boliglån. Faldet i renterne får folk med fast rente til at gå fra 4 procent til 2,5 procent, og det får også folk med variabel rente til at kigge på at gå over i en fast rente til 2,5 procent,« siger Lasse Nyby.

Dertil kommer kursgevinster i kvartalet, lige som opkøbet af en portefølje af erhvervskunder fra FIH Bank har forøget rentetindtægterne i slutningen af regnskabsperiodens ni måneder.

»Væksten kommer ikke organisk, men porteføljen fra FIH har selvfølgelig bidraget,« siger Lasse Nyby.

Det ses ved at renteindtægterne i 3. kvartal er gået frem med 5 procent, hvor FIH-opkøbet er slået igennem, mens renteindtægterne er faldet med 5 procent, når alle tre kvartaler opgøres.

Samlet har Spar Nord overtaget godt 900 erhvervskunder med et forretningsomfang på ca. 4 mia. kr.

På minussiden har Spar Nord sat 60 mio. kr. ekstra af til tab på landbrugskunder i 3. kvartal, og landbrugets problemer kan række ind i næste år, vurderer direktøren.

»Der er sket et fald i afregningspriserne på især svin og mælk, så vi forudser, at flere landmænd vil få røde tal. Der vil nok blive realiseret nogle tab i 4. kvartal, og når vi kigger på 2015, vil mange nok få svært ved at få det til at hænge sammen,« siger Lasse Nyby.

Kvartalsregnskabet afslørede også, at Spar Nord har forøget sin ejerandel i Nørresundby Bank med 4,5 procent, så banken dermed har aktiemajoriteten med knap 55 procent. Nørresundby Bank, som arbejder med en fusion med Nordjyske Bank.

Men foreløbig lader Spar Nord de to parter forhandle en fusion, inden Lasse Nyby tager stilling til et evt. bud på at overtage Nørresundby Bank.

»Vi købte de 4,5 procent, fordi to investorer ville sælge dem. Så er der drøftelser mellem Nørresundby Bank og Nordjyske Bank, og der vil vi som investorer forholde os til bytteforholdet, når de har forhandlet færdig,« siger Lasse Nyby.

Men han afviser ikke selv at gå ind i at forhandle en fusion med Nørresundby Bank.

"Det er bare ikke den bold, der er spillet endnu,« siger han.

I forhold til Nykredit, som Spar Nord også i flere omgange er kædet sammen med, afviser Lasse Nyby blankt, at der foregår samtaler om en fusion.