Spar Nord advarer: Krisen i landbruget forværres

85 procent af Spar Nords nedskrivninger kommer fra landbruget, og ifølge bankens direktør Lasse Nyby bliver krisen i landbruget kun værre.

Foto: Henning Bagger. Landbrugets krise blæser ikke over lige foreløbig, vurderer flere eksperter. Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Onsdag præsenterede Spar Nord sit bedste halvårsregnskab nogensinde, men for landbruget ser det knap så lyst ud.

Således kommer 85 procent af den nordjyske banks nedskrivninger fra landbruget, og direktøren for Spar Nord, Lasse Nyby, advarer om en forværring af landbrugskrisen.

»Priserne er fortsat lave, og prisen på mælk er faldet mere i andet kvartal. Det kniber med, at især mælkeproducenterne kan betale deres lån,« forklarer han.

Spar Nords samlede nedskrivninger for udlån i første halvdel af 2015 var på i alt 166 millioner kroner, hvoraf landbruget tegnede sig for 139 af disse millioner. Til sammenligning var nedskrivningerne på privatkunder på 21 millioner kroner, mens det for erhvervskunder var på seks millioner kroner.

Bankanalytiker fra Handelsbanken Capital Markets, Mads Thinggaard, er enig i Lasse Nybys udlægning af, at krisen i landbruget er blevet værre i løbet af de seneste måneder.

»Priserne på den globale mælkebørs er faldet med 50 procent siden februar måned, så det går meget kraftigt ned. Det lægger selvfølgelig et pres på mælkeproducenterne, og det er naturligt, at der kommer et stigende nedskrivningsbehov,« siger han.

Og det store nedskrivningsbehov bliver ifølge analytiker i Nordea Christian Hede ikke mindre i den nærmeste fremtid.

»Landbruget er den eneste industri i Danmark, der har et problem som sektor. Jeg er slet ikke i tvivl om, at landbrugsnedskrivninger stadig er det, der kommer til at fylde i regnskaberne i de næste kvartaler,« siger han.