Spar millioner på LED: »Uanset hvad, så er det en god forretning«

IKEA har i år sparet 3,7 mio. kr. på at udskifte deres almindelige belysning i varehusene med LED. Og udsigten til store besparelser har vækket interesse hos dagligvarekoncern Coop, der nu har smidt 100 mio. til udskiftningen i samtlige 120 butikker.

Et billede fra en IKEA-butik i London. I de danske varehuse er det udelukkende LED-pærer, der sørger for belysningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagligvarekoncern Coop lancerede midt i august en stor plan om udskiftning til LED-belysning i samtlige af koncernens butikker landet over. Projektet, der løber op i 100 mio. kr., har til formål at spare 20 pct. på elforbruget til 2020.

»Det er selvfølgelig, fordi der ligger noget ansvarlighed til miljøet i det, men den primære drivkraft i udskiftningen er, at det er en voldsomt god forretning,« fortæller Peter Kjærgaard Svendsen, som er energidirektør for Coop.

Udskiftningen til LED-belysning er gået i gang og kommer til at tage til 2018 at gøre færdigt, men Peter Kjærgaard Svendsen fortæller, at det ikke kun er besparelser på forbruget, hvor der er fordele at hente på projektet.

»Vi får mere og bedre lys i butikkerne, og som lever længere tid. Og så får vi bare støvsuget butikkerne for alt, der ikke er LED – fra den dybeste kælder til det yderste toilet.«

Coop er ikke den eneste virksomhed, der spekulerer i grøn energi som en del af en sparestrategi.

Morten Kidal, presseansvarlig i Dong Energy bekræfter en stigende tendens til, at virksomheder lægger penge i at omstille sig til at køre på grønnere energi. Han fortæller desuden, at udskiftning til LED-belysning er en af de store poster, hvor virksomhederne kan spare grønne penge:

»LED-belysning indgår helt afgjort som et af de midler, vi anbefaler virksomheder for at nedbringe deres energiforbrug.«

IKEA mærker en 3,7 millioner kroners forskel i dag
En af de virksomheder, der allerede nu kan se resultater på bundlinjen, er IKEA. Når du går gennem IKEAs snoede gange i jagten på belysning til boligen, så er der kun ét valg, du kan tage i forhold til pæren, og det valg har IKEA også sørget for gælder boliggiganten selv.

IKEA, der udelukkende sælger LED-belysning til deres kunder, påbegyndte udskiftningen af varehusenes egne almindelige elpærer til LED for tre år siden og kan i dag konstatere, at elforbruget er nedbragt med 25 pct., og dermed er der sparet 3,7 mio. kr. på elregningen.

I IKEAs danske varehuse har man reduceret sin CO2-udledning med cirka 5,5 tons om året. Det svarer til elforbruget i cirka 1.600 gennemsnitlige danske husstande.

Sammen med de store ændringer blev lysstigningen effektiviseret yderligere.

»Når man er inde i så stort et projekt, så kigger vi selvfølgelig også samtidig på, om det kan laves smartere. Det er bestemt en rigtigt god idé at kigge på lysudskiftning til LED for alle. Det her skulle alle tage at gøre. Uanset hvad, så er det en god forretning,« siger Jonas Engberg.