Spar Himmerland storebror i ny bankfusion

Det bliver Sparekassen Himmerlands selskab, der fortsætter som fungerende pengeinstitut under navnet Jutlandia Bank. Spar Hobro-garanternes lod bliver 40 procent.

Her ses hovedsædet for Sparekassen Himmerland i Års i Himmerland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ægteskabet mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro er ét mellem et børsnoteret aktieselskab og en garantsparekasse. For at få den kabale til at gå op, vil der blive oprettet en fond i Hobro.

Det fremgår af fondsbørsmeddelelsen mandag morgen fra de to banker, hvori fusionsplanerne er blevet offentliggjort.

Det bliver Spar Himmerland, der fortsætter som selskab. På trods af at Spar Himmerland er et børsnoteret selskab, sidder Sparekassen Himmerland Fonden i dag solidt på aktiemajoriteten med sit ejerskab på 72 procent af det nuværende Spar Himmerland. Fonden er en frugt af stiftelsen af aktieselskabet i 2006.

Spar Hobro har 12.700 garanter, der samlet har en garantkapital på 264 millioner kroner. Garanterne kan vælge at få indfriet deres indskud indtil 21. november - de kan dog også vælge at forblive ejere.

Som vederlag for reserverne i Sparekassen Hobro vil der blive stiftet en ny fond, der kommer til at få en grundkapital på 286 millioner. Hvis hele garantkapitalen og reserverne blev konverteret til aktier, vil garanterne i Sparekassen Hobro samt den ny fond i Hobro tilsammen eje omtrent 40 procent af aktiekapitalen i det kommende Jutlander Bank, skriver sparekasserne i deres fælles fondsbørsmeddelelse.

Staten ventes i forbindelse med fusionen helt at blive købt ud af bankforretningerne.

»Der forventes indgået aftale med Finansiel Stabilitet om at kontantindløse deres garantkapital på 18,6 millioner kroner i Sparekassen Hobro og tilbagekøbe Finansiel Stabilitets 131.860 stk. aktier i Sparekassen Himmerland, således at Finansiel Stabilitet fremover ikke har ejerandele i det fusionerede pengeinstitut,« fremgår det af mandagens fondsbørsmeddelelse.

Spar Himmerlands aktie er steget med over syv procent efter fusionsmeddelelsen mandag morgen.