Spansk studie inddrages i dansk genåbningsdebat: Åbn for koncerter med op til 500 deltagere 6. maj

En spansk undersøgelse af en koncert med 5.000 deltagere viste næsten ingen smitte. Nu vil SMVdanmark have koncerter med op til 500 deltagere med i genåbningens næste fase 6. maj. Det vil gøre det muligt at afholde næsten ni ud af ti koncerter.

Nu vil SMVdanmark åbne for koncerter med op til 500 deltagere, fordi smitterisikoen er lav og udbyttet stort. Arkivfoto: Maria Albrechtsen Mortensen Fold sammen
Læs mere

Partilederne forhandler torsdag eftermiddag om næste fase af genåbningen, som ifølge planen skal finde sted 6. maj. Det helt store spørgsmål er, hvilke restriktioner der skal lempes.

Det kan et meget omtalt spansk studie nu få indflydelse på.  I hvert fald hvis SMVdanmark får lov at bestemme. Brancheorganisationen for 18.000 små og mellemstore virksomheder opfordrer nemlig politikerne til også at åbne for koncerter med op til 500 deltagere.

Det sker, efter at et spansk forsøg i Barcelona tilbage i marts undersøgte smitten blandt 5.000 deltagere til en koncert. Deltagerne blev testet op til koncerten og blev ligeledes pcr-testet to gange efterfølgende. Ud af de 5.000 fandt man seks smittetilfælde, hvoraf fire menes at være smittet et andet sted end koncerten.

Under koncerten blev der blandt andet brugt mundbind og optimeret ventilation, har arrangøren bag fortalt. Og hvis 5.000 kan gå til koncert med så stor succes, så bør det være muligt at gøre det med 500 i Danmark, mener Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef hos SMVdanmark.

»Hvis vi bare åbner for en tiendedel af det spanske studie, så vil det hjælpe rigtig mange musiksteder,« siger hun.

SMVdanmark har nemlig undersøgt tal fra Danmarks Statistik fra koncerter afholdt i 2019, som viser, hvis man åbner for op til 500 deltagere, så svarer det til 89 procent af alle koncerter inklusiv i kulturhuse og kirker. Desuden vil det svare til 44 procent af det samlede publikum.

»Det er en branche, som er yderst hårdt presset og længe har hængt i med det yderste af neglene. De har brug for at komme i gang, så alt fra koncertstederne til underleverandørerne kan begynde at planlægge ud i fremtiden. Man kan ikke bare få Elton John til at komme på søndag, så der er brug for klarhed,« siger Mia Amalie Holstein.

Det kræver dog, at stederne også får en garanti for kompensation, hvis de sætter gang i planlægningen og efterfølgende bliver lukket igen som følge af stigende smitte.

»Ellers tør de ikke planlægge noget, hvis de risikerer at tabe flere penge efter et meget hårdt år,« tilføjer hun.

Økonomi og kultur

Der er stadig skolebørn, som sidder derhjemme, og dele af erhvervslivet, som er underlagt markante restriktioner, men hvor den økonomiske gevinst vil være meget større end ved at åbne for koncerter. Hvorfor skal koncerterne med i genåbningen nu?

»For det første viser studiet fra Spanien, at der ikke er så meget smitte, når der for eksempel er krav om mundbind. Og så er vi nødt til at snakke om, hvad prisen for erhvervslivet skal være for at undgå smitte blandt raske mennesker, for de syge og ældre er snart vaccineret og solen og sommeren er på vej, som hjælper os,« siger Mia Amalie Holstein.

Tror du, folk vil gå til koncert med mundbind på?

»Ja, det tror jeg, mange gerne vil. Folk har brug for kultur, kunst og sceneliv igen. Det er en betydningsfuld del af vores liv, som har været meget efterspurgt. Krisen har vist os, at fællesskabet ved for eksempel en koncertoplevelse har stor betydning for vores ve og vel.«

Er argumentet for at åbne for koncerter et økonomisk eller socialt hensyn?

»Begge dele. Der er stor efterspørgsel på det, og der er også et stort behov for at komme i gang i branchen, inden det går helt galt.«

Er der noget andet, der så skal bag i genåbningskøen, eller er det, fordi I mener mere bør åbne nu?

»Vores holdning er klart, at mere skal åbne. Vi er alt for restriktive i dag, og der er rigtig mange andre ting, der også har betydning for mennesker end coronavirus,« siger Mia Amalie Holstein.