Spansk dommer sætter skub i europæisk Uber-afklaring

En dommer i Barcelona har bedt EU-Domstolen tage stilling til den stormomsuste transportvirksomhed Uber. Sagen fremskynder Kommissionens forslag om deleøkonomi og kan få betydning for Uber i samtlige medlemslande.

I Spanien er Uber forsøgt erklæret ulovlig, men spørgsmålet er ikke helt ligetil. En spansk dommer har derfor sendt sagen for EU-Domstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD JULIEN

På både hjemmebane og i udlandet har den amerikanske transporttjeneste Uber mødt stor modstand. Virksomheden har i lande som Frankrig, Tyskland og Spanien vakt voldsomme protester og forsøgt gjort forbudt. Men nu kan netop spaniernes modvilje blive afsæt for firmaets europæiske fremtid.

Det sker efter, at en dommer i Barcelona har meddelt, at han ikke kan tage stilling til spørgsmålet om Uber på vegne af hverken sin by eller land. I stedet skal Spaniens nylige forbud mod virksomheden behandles i international sammenhæng. Derfor har dommeren henvist sagen til EU-Domstolen.

Her  skal det undersøges, om medlemsstaternes nationale regler for digitale tjenester som Uber i virkeligheden strider med europæisk lovgivning. Blandt andet ud fra spørgsmålet, om Uber bør anses som ren transportaktivitet eller som en "elektronisk formidling eller service i informationssamfundet".

Peger pilen på sidstnævnte, åbner det en diskussion om, at Uber frit skal have lov til at fungere på tværs af Europas landegrænser - uden at medlemsstaterne kan sætte sig imod med national lovgivning.

Hos Uber hilser virksomhedens leder for europæiske retsprincipper, Mark MacGann situationen velkommen. Han forventer, at afgørelsen vil falde i efteråret 2016, og at det spanske retsspørgsmål samtidig vil sætte skub i behandlingen de klager, Uber i forvejen har fremlagt for EU. Ligeledes med EU-Kommissionens kommende direktiver om deleøkonomi, hvor Uber ønsker at bidrage til udformningen.

»Det er vigtigt for os at understrege,at Uber forstår vigtigheden af sikkerhed for både passager og chauffør. Vi føler os ikke hævet over regulering. Men vi mener, at den skal komme borgerne til gode,« siger Mark MacGann og tilføjer:

»Meget af den regulering, der bruges nu, er fra tiden før bredbånd og smartphones. Og vi mener, at reglerne snarere er blevet brugt til at sikre etablerede selskaber mod innovation på bekostning af forbrugerne.«

Indtil afgørelsen fra EU er den spanske sagsbehandling, som har kørt siden december, sat på standby.