Spaniens grønne energigigant

Acciona Energía fra den lille Navarra-region er et af verdens største alternative energiselskaber.

Med sine blot 600.000 indbyggere hører Navarra til Spaniens mindste regioner. Men i kraft af et dynamisk erhvervsliv og – ikke mindst – en særlig skatteordning med rødder tilbage i middelalderens feudale privilegier er den samtidig en af de rigeste.

En del af velstanden er i årevis blevet investeret i alternativ energi. Via massiv offentlig støtte er det lykkedes den regionale regering at bringe den alternative del af Navarras energiforsyning op på 60 procent. Samtidig har man opbygget en potent industri.

Et firma som Gamesa er en af de store spillere på det internationale marked. Men det absolutte flagskib hedder Acciona Energía, der med en samlet produktionskapacitet på godt 4.500 mW er et af verdens største alternative energiselskaber.

Hovedaktiviteten er vindkraft, der står for 4,357 mW. Acciona Energía enten ejer eller driver 163 parker fordelt på lande som Tyskland, USA, Australien, Frankrig, Canada og naturligvis Spanien. Nye er på vej i Indien og Sydkorea. Desuden producerer man selv vindmøller via firmaet Acciona Windpower.

Satsningen på solenergi foregår hovedsaglig via de multiejede »huertas solares« med fotovoltariske paneler. Men Acciona Energía arbejder også med termisk solenergi og er bl.a. i gang med at opføre et termoelektrisk solkraftværk i USA med en produktionskapacitet på 64 mW.

Endelig driver selskabet 19 vandkraftværker, tre biomasseanlæg og producerer desuden såvel biodiesel som bioetanol.

Acciona-gruppen, der udover alternativ energi beskæftiger sig med bl.a. byggeri og transport, er i øvrigt også på vej ind på det konventionelle energimarked som juniorpartner for italienske ENEL i det spegede spil om spanske ENDESA.