Spændingen stiger og pengepungen bugner i Bagsværd

Novo Nordisk og dets aktionærer nærmest svømmer i penge, og meget tyder på, at 2015 bliver et uforglemmeligt år.

Novo Nordisk tjente bunker af penge i 2014, og alt tyder på, at 2015 kan blive endnu et mindeværdigt år for medicinalvirksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2015 bliver et af de år, man ikke glemmer i Novo Nordisk. Hvis alt går vel, vil virksomheden, når året er omme, have godkendt selskabets største væksthåb, insulinen Tresiba, i USA, og dermed også stå foran at kunne lancere to følgeprodukter, Tresiba kombineret med en hurtigvirkende insulin, og Tresiba kombineret med diabetesmidlet Victoza.

Samtidig kan selskabet være i gang med at få godkendt et Victoza-lignende diabetes­middel, GLP1-midlet Semaglutid, som kun skal tages en gang om ugen, og selskabet kan have sendt sin første GLP1-tablet i de afsluttende fase 3 forsøg. Blot for at nævne tre begivenheder, som kan ende med at tage Novo Nordisk til et nyt niveau.

Det kræver dog, at forsøgene med de tre lægemidler viser positive resultater.

Her og nu er spændingen størst omkring Tresiba. Ifølge topledelsen, der fredag offentliggjorde årsregnskab for 2014, er de foreløbige resultater af det hjertekarstudie, som de amerikanske myndigheder har krævet, tæt på at være klar under et hemmelighedskræmmeri uden lige. Viser resultaterne med passende statistisk sikkerhed, at der ikke er antydning af hjertekarsygdomme forbundet med brugen af Tresiba, venter Novo Nordisk at kunne have godkendt insulinen i løbet af et halvt år, og hurtigt herefter vil de amerikanske myndigheder kunne nikke ja til at godkende de to følgeprodukter.

Tresiba er helt afgørende for Novo Nordisks fremtidige vækst, men også indtjening. Selskabet forventer i det kommende år en organisk salgsvækst på seks til ni pct., hvilket ligger i underkanten af de ti pct., selskabets ledelse ellers tidligere har talt om. Samtidig er det de seneste år ikke lykkedes Novo Nordisk at nå sit langsigtede mål om en driftsindtjenings­vækst på 15 pct. Og den manglende godkendelse af Tresiba og udgifter til at gennemføre et nyt stort hjertekarforsøg i USA er den mest direkte årsag.

Selvom Novo Nordisk netop har fået godkendt fedmemidlet Saxenda i USA og har fået en positiv anbefaling i EU, vil Saxenda ikke foreløbig kunne blive en vækstdriver som Tresiba. Dertil er markedet for medicinsk fedmebehandling for uopdyrket.

Semaglutid har potentiale, men er stadig et stykke fra markedet, og en GLP1-tablet er endnu kun noget, Novo Nordisk kan drømme om.

Så lige nu kører selskabet efter den plan B, selskabet hev op af skuffen, da de amerikanske myndigheder afviste at godkende Tresiba. Og det bliver selskabet ved med, indtil al håb om en godkendelse af Tresiba i USA måtte være dødt.

Der er dog ingen grund til at have ondt af Novo Nordisk, endsige frygte for selskabets fremtid.

Selskabet og dets aktionærer nærmest svømmer i penge. Nettooverskuddet landede på den anden side af 26 mia. kr. i år. Knap halvdelen ryger i aktionærernes lommer i form af udbytter, mens 15 mia. kr. vil blive brugt til et nyt aktietilbagekøbsprogram.

Løjerne fortsætter i 2015, hvor Novo Nordisk lukrerer på, at selskabet i dag henter mere end halvdelen af sin omsætning og 61 pct. af sin indtjening i dollarens hjemland, USA, mens hovedparten af selskabets udgifter afregnes i danske kroner. Valutamedvinden ventes at betyder, at omsætningen vil vokse med omkring 20 pct. i danske kroner, mens driftsindtjeningen ventes at vokse med knap 30 pct.

Samtidig kan Novo Nordisk prale af, at selskabet har skabt hver fjerde nye arbejdsplads i den private sektor i 2014, at selskabets ansatte betaler omkring én pct. af den samlede indkomstskat i Danmark, mens Novo Nordisk betaler 12 pct. af den samlede selskabsskat i landet.

Eller som topchef Lars Rebien Sørensen sagde ved et pressemøde torsdag i Bagsværd.

»Når det går godt for Novo Nordisk, går det godt for Danmark. Og forhåbentligt også omvendt.«