Spænding om Danfoss' finske milliardopkøb

Danfoss er ikke i mål endnu med forsøget på at købe finske Vacon for knap 8 mia. kr., som er lidt af et prestigeprojekt for topchef Niels B. Christiansen.

Der er tale om et prestigeopkøb for topchef Niels B. Christiansen, som dermed endelig kan lægge sparekniven lidt fra sig og investere offensivt i vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et stort, strategisk skridt frem for industrikæmpen Danfoss at købe børsnoterede Vacon i Finland.

Det er også et prestigeopkøb for topchef Niels B. Christiansen, som dermed endelig kan lægge sparekniven lidt fra sig og investere offensivt i vækst.

Handlen kan blive et af de største opkøb nogensinde i Danfoss’ historie. Aftalen vil rykke den danske virksomhed op til at blive verdens nummer to på markedet for frekvensomformere, som anvendes til at styre elektriske motorer.

Men handlen er slet ikke i hus endnu. I sidste uge forlængede Danfoss aktionærernes tidsfrist for at tage stilling til buddet som er på 253 kr. per aktie.

Det skete med henvisning til, at Danfoss mangler nogle konkurrencemyndighedsgodkendelser, men også fordi Danfoss ikke har fået overtalt alle aktionærer endnu.

Ifølge Danfoss selv har 72,75 procent af aktiekapitalen accepteret buddet eller givet tilsagn om at ville det. Det er inklusive de 10,56 procent af aktierne, som Danfoss allerede selv ejer.

Danske Bank-analytiker Panu Laitinmäki, der dækker Vacon på den finske børs, venter, at Danfoss når i mål med overtagelsen.

»Perioden løber i tre uger endnu, så de har en ganske god mulighed for at lykkes med opkøbet. Det er klart min anbefaling at sige ja, for det er et godt tilbud til aktionærerne, både når man ser på den aktuelle udvikling i Vacon, som er lidt presset, og på aktiemarkedet generelt taget i betragtning,« siger Panu Laitinmäki med henvisning til, at aktiemarkedet er kommet under pres her i efteråret, hvilket får Danfoss' bud til at se mere attraktivt ud.

Topledelsen i Danfoss har betinget sig, at den får fat i mindst 90 procent af aktierne i Vacon. I Finland er børsreglerne sådan, at så kan de resterende aktier tvangsindløses, og selskabet kan afnoteres og interegreres i Danfoss efter planen.

Niels B. Christiansen er fortrøstningsfuld og peger på, at den forlængede tidsfrist udelukkende skyldes, at der mangler en godkendelse fra de kinesiske myndigheder.

»Det har hele tiden været en central betingelse for os, at vi opnår relevante myndigheders godkendelse. Vi har p.t. opnået disse med undtagelse af de kinesiske myndigheder, hvor en afklaring stadig udestår. Myndighederne har rigtig mange sager, som de skal håndtere. Af den grund har vi været nødt til at forlænge tilbudsperioden,« siger Niels B. Christiansen og tilføjer, at Danfoss venter en afklaring inden 21. november.

Men endnu er der usikkerhed om, hvordan aktionærer med samlet 17,25 procent af aktierne forholder sig. Og samtidig lurer faren for, at spekulanter kaster sig ind i Vacon-aktien for at forsøge at presse buddet fra Danfoss op.

»Det er sandsynligt, at den type aktører kigger på sagen,« siger Panu Laitinmäki om de spekulative hedgefonde, der lever af at købe sig ind i selskaber, der er tæt på at blive købt op for at presse prisen op ved at true med at blokere opkøbet.