Sort TV-skærm truer om få dage

Landets største TV-distributør, YouSee, slukker 9. februar for det analoge TV-signal til gamle fjernsyn, som dermed får sort skærm. Men også nye TV kan få problemer, hvis de er indstillet forkert.

Sådan risikerer TV-skærmen at se ud hos mange på tirsdag, når YouSee ophører med at sende TV-signalerne ud analogt. Stofa stoppede med det i 2013. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På tirsdag vil en række danske hjem opleve, at deres TV-skærm går helt i sort.

Da slukker landets største TV-leverandør, det TDC-ejede YouSee, nemlig endegyldigt for de analoge TV-signaler, som er de eneste, der kan ses på ældre fjernsyn, som der stadig står mange af i private hjem, sommerhuse og f.eks. husbåde. Men også mange nyere fjernsyn kan gå i sort, hvis de er indstillet forkert - og så har man faktisk betalt for kanaler, som man ikke har kunnet se.

»Ingen ved, hvor mange der vil stå med problemet, for vi kan ikke måle, hvor mange der stadig ser analogt TV. I sommer vurderede vi, at mellem 40.000 og 80.000 har et analogt TV som den primære TV-skærm. Derfor har vi forsøgt at være ude i så god tid som muligt og også fået rigtigt mange antenneforeninger til at hjælpe med at kommunikere videre, at det slutter nu,« forklarer administrerende direktør i YouSee, René Brøchner, som har omkring 1,1 millioner husstande som TV-kunder.

Også nye TV kan gå i sort

Alle billedrørsfjernsyn (altså ikke fladskærme) er analoge, men ældre fladskærme kan også være analoge. Men selv fjernsyn, som ingen problemer har med digitale TV-signaler, kan være indstillet forkert, så de har »fanget« det analoge signal i stedet for det digitale, hvorved man faktisk har afskåret sig fra at se alle de kanaler, som man betaler for.

TV-stationerne selv ophørte i 2009 at sende TV-kanalerne analogt ud og sender kun digitale signaler af sted. Men YouSee og en række andre TV-leverandører valgte af egen kraft at konvertere det digitale signal tilbage til et analogt, så TV-kunderne ikke dengang fik sort skærm. I mellemtiden er der gradvis blevet skåret ned på antallet af kanaler, som stadig sendes ud analogt, selv om YouSee stadig har 23 af slagsen.

Det slutter imidlertid 9. februar, for en analog TV-kanal fylder lige så meget som seks digitale kanaler, som tilmed har bedre billed- og lydkvalitet. Og der er brug for pladsen i kabel-TV-nettet til både flere kanaler og til internetforbindelser, som også transporteres gennem kabelnettet.

Nyt TV med rabat - eller en boks

»Vi slukker mellem klokken 10.30 og 11.30 - det tager en times tid. Vi har forsøgt at bemande kundeservice, men vi håber, at mange har taget skridtet og fået skiftet det gamle fjernsyn ud. Erfaringen viser dog, at visse husstande alligevel får sig en overraskelse - og senere opdager man det så også i sommerhuset,« siger René Brøchner.

YouSee har givet mulighed for, at man hos Elgiganten kan købe et fjernsyn med 1.000 kroners rabat, ligesom YouSee sælger en kortlæserboks, som kan kobles på ældre TV og give dem muligheden for på den måde at »forstå« og vise digitalt TV, med nedslag i prisen.

Både fjernsyn og videooptagere skal nemlig kunne forstå de digitale TV-signaler for at virke fra på tirsdag. Kan de ikke det, skal de hver især forsynes med en boks til 400-700 kroner eller skiftes ud med nyere modeller, som også kan vise TV-kanalerne i bedre kvalitet.

»Jeg håber og tror, at kunderne langt hen ad vejen har indrettet sig og er klar, men der vil altid være nogen, som det kommer bag på,« siger René Brøchner.