Sort TV-skærm rammer 80.000 hjem

Det TDC-ejede YouSee slukker fra februar helt for analoge TV-signaler til ældre fjernsyn og optagere.

Sådan vil skærmbilledet se ud fra februar, når de sidste analoge TV-kanaler forsvinder, og ens fjernsyn er for gammelt til at kunne modtage den bedre, digitale kvalitet. Enten skal fjernsynet skiftes ud, eller også skal det forsynes med en løs TV-boks. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største TV-udbyder trækker nu endegyldigt stikket og slukker for de sidste TV-kanaler, som stadig bliver sendt ud analogt til dem, der har ældre fjernsyn stående. Det vil ramme op til 80.000 danske husstande, der enten skal købe et nyt fladskærms-TV eller investere i en digital TV-boks til hvert af de gamle fjernsyn.

Fra 9. februar 2016 er det slut. De 23 TV-kanaler, som det TDC-ejede YouSee i dag fortsat sender ud i analog form parallelt med det digitale TV-signal, som alle nyere fjernsyn bruger, vil forsvinde, og dermed bliver der sort skærm i de mellem 40.000 og 80.000 hjem, der stadig har et analogt TV som det primære fjernsyn, anslår YouSee. Oveni kommer så de ældre fjernsyn, som står i andre rum af huset, i sommerhuset eller i campingvognen.

Endelig vil det for mange betyde, at de mister muligheden for at optage TV-programmer, fordi de har en ældre optager, som ikke forstår digitale signaler.

Der skal være plads til mere streaming

Slukningen sker for at give plads i kabelnettet til højere internethastigheder og til den stadig større brug af streamingtjenester som Netflix, HBO og TDCs eget YouSee Play.

»Efterspørgslen efter de analoge kanaler daler, mens vi samtidig streamer i langt højere grad. Alt det nye kræver plads, og den får vi, når vi slukker. Selv om der er nogen, der skal ud og finde sig en ny TV-løsning, kan vi med lukningen langt bedre udnytte kapaciteten i vores net, så den kommer flertallet af vores kunder til gode,« forklarer YouSee-direktør René Brøchner som baggrund for nu at slukke for de analoge kanaler.

Dem er YouSee fortsat med at sende ud, selv om det snart er seks år siden, at de danske TV-signaler blev ændret fra analoge til digitale for derved at få bedre billedkvalitet, der samtidig fylder mindre i TV-nettene, så der blev plads til flere kanaler. En analog TV-kanal fylder lige så meget som seks digitale TV-kanaler. Det er YouSee selv, der har omformet de digitale TV-signaler, så de bliver analoge.

Her er kanalerne, der forsvinder

De, der i dag har TV-grundpakken hos YouSee, kan på et gammelt fjernsyn kun se fem af de 25 kanaler, som den rummer.

De kanaler, der forsvinder som analoge kanaler hos YouSee fra februar, er DR1, TV 2, DR Ramaslang, TV3, Kanal 5, TV3+, 6eren, Kanal 4, TV 2 Charlie, TV 2 News, MTV, Animal Planet, Discovery Channel, TV 3 Sport 1, ID Investigation, Eurosport, National Geographic, Nickelodeon, CNN, Disney XD, Cartoon Network, VH1 og BBC. De er alle derefter udelukkende digitale.