Sort skærm truer 224.000 danske fjernsyn

Brancheforeninger anklager det offentlige for at lade tusinder af TV-seere i stikken i forbindelse med lukningen af det såkaldte MPEG2-signal.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brancheforeninger skønner, at 224.000 TV-apparater i husstande med almindeligt antenne-TV skal skiftes eller udstyres med en ny modtageboks, hvis de ikke skal efterlade seerne med en sort skærm, når der den 11 januar slukkes for udsendelser i det såkaldte MPEG2. Det skriver Børsen onsdag.

En række brancheforeninger anklager i den forbindelse det offentlige for at lade de private husstande i stikken, fordi det offentlige har valgt at smække kassen i og lade private aktører stå for at informere om skiftet.

- Jeg har ikke set nogen information endnu. Så man er alt for sent ude med informationer om det her. Især når vi har set forbrugerklagenævn, der forventer, at vi andre - år i forvejen - kan fortælle forbrugerne, hvad der kommer til at ske, udtaler Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv til Børsen.

Dansk Erhverv sidder med en række klager, hvor Forbrugerklagenævnet har klandret butikkerne for at sælge fjernsyn med MPEG2-teknologi på et tidspunkt, hvor de ifølge nævnet burde have forudset, at MPEG4-teknologien er fremtiden.

Dansk Erhverv og Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der repræsenterer importørerne, mener, at en så stor teknologisk omvæltning burde udløse en større kampagne fra det offentlige, der har sat det hele i værk.

Udover de mange fjernsyn der trues af teknologiskiftet fra MPEG2 til MPEG4, forventes det, at 694.000 fjernsyn skal have ny ekstraudstyr, hvis de efter 11. januar skal kunne modtage TV2, der bliver en betalingskanal.