Sort skærm og dyre bokse truer danskerne

Informationskampagne om nye TV-tider kommer i gang med over et års forsinkelse. Massevis af danskere, der troede sig sikre, skal ud at købe ny dekoderboks, hvis de vil se fjernsyn.

Mange danskere risikerer sort skærm, når det analoge sendenet slukkes. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for, at tusinder af danske hjem til næste år sidder med sort TV-skærm, lurer, fordi en stor informationskampagne først kan komme i gang nu med et års forsinkelse. Samtidig skal danskerne ud og købe nye dekoderbokse, fordi størstedelen af kanalerne på det nye, digitale TV-sendenet sendes i en teknologi, som boksene - både dem i fladskærmsfjernsynet og de løse - slet ikke kan forstå.

Godt en halv million danske hjem, der ser TV gennem en stue- eller tagantenne, skal have nyt modtageudstyr, når det danske TV-net lægges om 1. november 2009. Da skifter signalerne nemlig fra at være analoge til at blive digitale, og disse signaler kan kun modtages korrekt, hvis man har en dekoderboks. De mange, der har kabel-TV, parabol, fællesantenne eller ser TV over nettet, skal ikke gøre noget.

50 millioner brændes af på et år

Kulturministeriets Radio- og TV-nævn besluttede onsdag at lægge hele informationskampagnen til 50 millioner kroner i hænderne på bureauerne Advice og Metaphor Reklamebureau. Pengene var oprindelig fordelt med 10 millioner i 2007, 20 millioner i 2008 og 20 millioner i 2009. Nu skal alle pengene bruges på et år.

»Vi er meget glade for, at nævnet omsider har valgt, hvem der skal stå for informationskampagnen, så den oplysning, som mange med rette efterlyser, nu kan komme i gang,« siger Allan Bugge, der er direktør for Brancheforum Digitale Medier (BDM).

Nye bokse nødvendige - og i fjernsynet

Masser af solgte fladskærmsfjernsyn og dekoderbokse er imidlertid meget snart forældet. De bokse, der sælges i dag, anvender nemlig den såkaldte MPEG2-standard til signalet, men de kommercielle kanaler, som lanceres på det nye, digitale TV-sendenet, vil anvende en bedre teknologi, MPEG4-standarden. Den giver nemlig plads til flere kanaler på nettet.

Danskerne skal derfor ud og købe nye bokse, enten som erstatning for den boks, de har stående løst ved hvert fjernsyn, eller som erstatning for den indbyggede dekoderboks i fladskærmsfjernsynet.

»Der bliver fejlkøbt udstyr hver eneste dag,« siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, til Børsen.

Dekoderbokse til MPEG4 kan slet ikke købes endnu, men elektronikfirmaet Kjaerulff1 oplyser til Børsen, at de begynder at komme til landet lige efter sommerferien. Priserne vil ligge på 1.200-1.500 kroner i løs vægt, og der skal en dekoder til hvert fjernsyn.

Sony og tyske Loewe har dog allerede indbygget MPEG-4-dekodere i de fleste af deres digitale fjernsyn.

DR og TV2 vil fortsat sende i MPEG2-format men skifter til MPEG4 senest i 2012.

LÆS MERE

www.digitaliseringen.dk - en informationsside om digitalisering af dansk TV, udarbejdet af Brancheforum Digitale Medier (BDM), som består af TV-stationer, TV-udbydere, stort set alle øvrige deltagere i TV-markedet og forbrugerorganisationer.

(Opdateret 2008-07-03, kl. 10.05)

 
Læs også:

Fladskærmen er en energityv

De ti mest overraskende strømslugere