Sonys to nye Xperiaer tager 3D-fotos

Den nye toptelefon og dens nu ægte lillebror har et særligt slagnummer. LG satser også på avancerede kamerafunktioner på sin nye V30-toptelefon.

Sonys nye Xperia-toptelefoner kan scanne et hoved i 3D, så man siden kan bruge billedet på Facebook, som roterende baggrund på skærmen eller få printet en ægte 3D-figur ud. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Kamera til optagelse af superslowmotion, lyd i høj opløsning, den helt nye Android 8.0 og muligheden for på under et minut at scanne f.eks. et ansigt ind i 3D er slagnumrene på den japanske elektronikgigant Sonys nye mobilflagskib, Xperia XZ1, og lillebroderen Xperia XZ1 Compact.

De blev begge præsenteret på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin torsdag, hvor mobiltelefonerne ellers indtager en forbløffende lidt fremtrædende rolle, og vil kunne købes i Danmark fra 6. oktober. Sony har valgt igen at lade størrelsen på skærmen være stort set den eneste forskel mellem de to størrelser af Xperia-telefonerne.

Optag i 3D - og print en figur

XZ1 har en skærm på 5,2 tommer og vil stå i 5.500 kroner, mens XZ1 Compact på 4,6 tommer koster 4.500 kroner.

Begge telefoner har arvet flere af sine funktioner fra forgængeren XZ Premium men har fået tilført helt nye funktioner, hvoraf 3D Creator formodentlig bliver den mest omtalte.

Med kameraet kan man scanne et hoved, et ansigt, sin mad eller noget helt fjerde i 180 eller 360 grader inden for et minut i en tredimensional model, så man kan vende og dreje det bagefter. 3D-optagelserne kan bruge på f.eks. Facebook, som roterende baggrundsbillede på mobil- eller computerskærmen eller som ægte model i en 3D-printer, hvor man kan få det indscannede printet ud som en modelfigur.

Storebror XZ1 har nu fået HDR-skærm og bruger altså »High dynamic range«-billedforbedringsteknologien, som gør billeder mere farvestærke og med en langt større farvebredde. Begge de to telefoner kan afspille musik i høj lydopløsning (»Hi-Res Audio«), og de bliver Sonys første telefoner med den netop frigivne udgave af Googles mobilstyresystem, Android 8.0 med tilnavnet »Oreo«.

Supervidvinkel til selfier

Superslowmotionfunktionen, som kom med Xperia XZ Premium, optager film med 960 billeder i sekundet, og nu er der kommet blitz på kameraet på forsiden af telefonerne. Lillebror XZ1 Compacts frontkamera har desuden fået supervidvinkel, så man kan tage selfier med en synsvinkel på 120 grader.

Sony sidder på tre procent af det danske smartphonemarked, der domineres af Apple med en markedsandel på 46 procent med Samsung som nummer to med 33 procent, Huawei som nummer tre med ni procent og LG Electronics som nummer fire med fire procent.

Samsung præsenterede i sidste uge sin nye toptelefon, Galaxy Note 8, mens Apple 12. september ventes at komme med både en iPhone 8 og to opdaterede iPhone 7-telefoner.

Huawei har ingen mobilnyheder med til Berlin men gør klar til sin »julegave« i oktober.

Film i biografkvalitet med 15 muligheder

LG har derimod lanceret sin ventede V30-smartphone - en tyndere udgave af toptelefonen. V30 er udstyret med et avanceret, nyt kamera og stemmestyrede funktioner, som gerne skal genvinde noget af det marked, som LG har tabt til konkurrenterne på mobilområdet.

V30 har en OLED-skærm på 6 tommer men er gjort kortere og tyndere end G6-toptelefonen, som kom på markedet for et halvt år siden. Dermed bliver den 158 gram tunge V30 lettere at holde om. Kameraet på forsiden optager i 13 megapixler og har - ligesom Sonys nye Xperia-telefoner - vidvinkel, så der kommer mere med på selfiebillederne. Bagpå er kameraet med 16 megapixler i opløsning, og dets linse har større åbning end alle konkurrenternes telefoner, så billederne kan stå lysere, hvilket har været mobilkameraernes problem i forhold til digitalkameraer.

V30 kan optage film i biografkvalitet, og der er 15 forskellige faste indstillinger - f.eks. romantisk komedie, thriller og klassisk film - at vælge imellem. Telefonen har også Googles digitale assistent Assistant indbygget.

Prisen på V30, der har 64 gigabyte indbygget lagerplads, er ikke oplyst. Telefonen kommer i handelen i Europa i løbet af efteråret.

Berlingske dækker Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

LÆS MERE